default-logo

Buddha bowl

Buddha bowl Czyli „miska Buddy”, rodzaj zdrowego, pełnowartościowego i najczęściej wegetariańskiego posiłku, w którym składniki umieszczamy w miseczce jeden obok drugiego i podajemy z sosem. Dzisiejsza propozycja składników to komosa ryżowa, pieczone bataty i ciecierzyca. Rześkości dodaje ananas. Całość uzupełniają natka pietruszki oraz płatki migdałów. Sos tahini to połączenie pasty sezamowej i miodu oraz odrobiny musztardy. 0

34 4.71

Buddha bowl

Z komosą ryżową, pieczonymi batatami, ciecierzycą i ananasem

  • Lunch do pracy
  • Sałatki
  • Komosa ryżowa
  • Bataty
  • Ciecierzyca
  • Ananas
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
tahini
płatki migdałów

Składniki

2 porcje
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1 batat
  • 2/3 szklanki ciecierzycy z puszki/słoika
  • przyprawy: sól i pieprz, 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 kurkumy, 1/3 ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy extra
  • 1/2 ananasa
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sos tahini: 3 łyżki tahini, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, ciepła woda

Przygotowanie

  • Komosę wypłukać, umieścić w garnku, zalać wodą (2 cm ponad poziom komosy), doprawić solą i pieprzem i zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez czas podany na opakowaniu (od 15 do 25 min). Odparować resztę wody.
  • Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni aż będą miejscami lekko zrumienione.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Batata umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Doprawić połową przypraw i wymieszać z połową oliwy. Rozłożyć jedną warstwą w blaszce do pieczenia i piec przez 15 minut.
  • Dodać ciecierzycę rozkładając ją równomiernie na batatach, posypać resztą przypraw i piec przez 5 minut. Na koniec skropić resztą oliwy.
  • Ananasa obrać i pokroić w kosteczkę. Ułożyć w miseczkach lub pojemnikach na lunch porcję komosy wymieszanej z płatkami migdałów oraz porcję batatów z ciecierzycą i posiekanego ananasa.
  • Posypać natką pietruszki. Zmiksować składniki sosu tahini rozcieńczając go wodą w takiej ilości aby otrzymać odpowiednią gęstość. Polać po sałatce lub umieścić w miseczce lub pojemniczku na sos.
  • Buddha bowl
About the Author

Leave a Reply

*