default-logo

Bruschetta

Bruschetta Moje ulubiona bruschetta to „lekka” bułka paryska, „mięsiste” pomidory bawole serce, odrobina cieniutko pokrojonej dymki oraz wyrazisty ser gorgonzola piccante. Choć tradycyjnie pieczywo skrapia się oliwą extra vergine, lubię także bruschettę posmarowaną masłem. W sezonie letnim to jedna z naszych ulubionych, szybkich kolacji. Jeśli jesteście fanami tej włoskiej przekąski koniecznie spróbujcie też filetów z kurczaka przygotowanych à la bruschetta 😉 0

96 4.64

Bruschetta

Z pomidorami

  • Znane i lubiane
  • Kuchnia włoska
  • Śniadania
  • Kanapki
  • Kolacje
  • Pomidory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
  • Sylwester
gorgonzola

Składniki

2 – 3 porcje
  • „lekka” bułka (np. paryska lub ciabatta)
  • oliwa extra vergine
  • czosnek
  • 2 pomidory (np. malinowe)
  • bazylia
opcjonalnie
  • cebulka dymka
  • ok. 80 g sera (np. gorgoznola, mozzarella, kozi)

Przygotowanie

  • Pieczywo pokroić na kromki, natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku (jeśli lubimy intensywny smak czosnku można użyć  startego). Skropić oliwą extra vergine.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Ułożyć na kromkach pieczywa, opcjonalnie dodać cieniutko pokrojoną dymkę i ser (w małych kawałkach lub starty).
  • Zapiekać w piekarniku pod grillem ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypać listkami bazylii, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Bruschetta Bruschetta
About the Author

Leave a Reply

*