default-logo

Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi Jeśli wcześniej pisałam o jakiejś kanapce, że jest moją ulubioną, to mam nadzieję, że mi nie uwierzyliście! Bo tak naprawdę to jest moja ulubiona kanapka – mozzarella, szynka parmeńska i pomidor, koniecznie z dobrą oliwą z oliwek extra virgin. Świeża bazylia jak najbardziej mile widziana. Czarne oliwki według uznania. 0

4 3.75

Bruschetta z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi

  • Kuchnia włoska
  • Kanapki
mozzarella di bufala
szynka parmeńska
pomidorki koktajlowe
mozzarella

Składniki

2 sztuki
  • 2 kromki dobrego chleba
  • 2 – 3 plasterki mozzarelli w kulce
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 pomidorki koktajlowe lub 1 większy pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 2 czarne oliwki
  • oliwa extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Opieczone w tosterze pieczywo skropić oliwą, ułożyć mozzarellę, szynkę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Dodać bazylię i pokrojone czarne oliwki. Kanapki skropić jeszcze raz oliwą i posypać solą i pieprzem.

  • Kanapka z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorem
  • Kanapka z mozzarellą, szynką parmeńską i pomidorem
About the Author

Leave a Reply

*