default-logo

Bruschetta z bobem i mozzarellą

Bruschetta z bobem i mozzarellą Tak doprawiony i podany bób nie może się znudzić. Delikatnie rozgnieciony widelcem i wymieszany z bazylią, miętą i sokiem z cytryny. Ułożony wraz z kremową mozzarellą (użyłam mozzarelli di bufala) na chrupiących grzankach z oliwą z oliwek, natartych czosnkiem. Obowiązkowo jak przy większości moich kanapek oliwa z oliwek, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. To właśnie było moje drugie śniadanie… ale równie dobrze może być szybki lunch lub kolacja! Zapraszam też do przejrzenia innych pomysłów na BÓB. 0

4 4.25

Bruschetta z bobem i mozzarellą

  • Kanapki
  • Bób
mozzarella di bufala

Grzanki z oliwą aromatyzowane czosnkiem, z rozdrobnionym bobem wymieszanym z posiekaną miętą i bazylią.

Składniki

  • 1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej bazylii + całe listki do dekoracji
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 3 kromki bagietki francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki mozzarelli
  • 3 czarne oliwki (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Bób ugotować w wodzie lub na parze. Obrać i rozgnieść widelcem z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, miętą i bazylią, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  • Bagietkę zgrillować, ponacierać ząbkiem czosnku, każdą kromkę skropić łyżeczką oliwy z oliwek. Nałożyć mieszankę z bobu, przykryć plasterkami mozzarelli. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz skropić bruschettę dodatkową oliwą z oliwek. Udekorować bazylią i oliwkami.
  • Bruschetta z bobem i mozzarellą
About the Author

Leave a Reply

*