default-logo

„Boczek” z bakłażana

"Boczek" z bakłażana Świetny dodatek smakowy do każdej kanapki, i nie tylko dla osób unikających w swojej diecie mięsa 😉 Taki „boczek” można przygotować od razu w większej ilości i przechowywać w lodówce. Sprawdzi się w prostym połączeniu z pomidorem, sałatą i cebulą ale też np. z różnymi pastami kanapkowymi.  0

34 4.68

„Boczek” z bakłażana

  • Kanapki
  • Bakłażan
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
wędzona papryka

Wegański „boczek” z bakłażana to świetny dodatek do kanapek!

Składniki

  • 1 średni bakłażan
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • odrobina soli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bakłażana pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W miseczce wymieszać składniki marynaty, następnie za pomocą pędzelka posmarować bakłażana z jednej strony, następnie przełożyć na drugą stronę i ponownie posmarować marynatą. Znów przewrócić i nasączać bakłażana aż do wyczerpania marynaty.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut. W ten sposób przygotowanego bakłażana można traktować jako dodatek do kanapek np. z pomidorem, sałatą lub/i awokado oraz majonezem lub hummusem.
  • Wegański Wegański „boczek” z bakłażana
  • Wegański Wegański „boczek” z bakłażana
About the Author

Leave a Reply

*