default-logo

Bakłażan zapiekany z Caprese

Bakłażan zapiekany z Caprese Proste, łatwe i przyjemne, bez bałaganu w kuchni i zbędnych naczyń do zmywania. Sezonowe danie z kilku podstawowych składników: bakłażana, pomidora, mozzarelli, bazylii i czosnku. Wszystko zapieczone do roztopienia się sera. Wcześniej należy podpiec samego bakłażana, przekrojonego na pół i ponacinanego nożem „w kratkę”. 0

21 4.33

Bakłażan zapiekany z Caprese

  • Lunche
  • Kolacje na ciepło
  • Bakłażan
mozzarella

Składniki

2 porcje
  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • 2 pomidory

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje.
  • Wyjąć, włożyć do formy żaroodpornej, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na zmianę z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.
  • Bakłażan zapiekany z Caprese
About the Author

Leave a Reply

*