default-logo

Bajgle

Bajgle Zrobienie domowych bajgli jest bajecznie proste. Jeśli próbowaliście bajgli na mieście i lubicie to pieczywo, musicie też kiedyś zrobić je w domu. Ciasto drożdżowe na bajgle nastawiamy dzień wcześniej (łatwo się wyrabia) i chowamy do lodówki. Następnego dnia wystarczy je uformować, poczekać aż wyrośnie i upiec. Zgodnie z tradycyjną metodą przygotowania, przed pieczeniem bajgle przez chwilę gotujemy w wodzie z dodatkiem sody. Podałam Wam również kilka propozycji na dodatki, najbardziej znane to bajgle z łososiem wędzonym i serkiem Philadelphia 🙂 0

30 4.47

Bajgle

  • Pieczywo
  • Śniadania
  • Kanapki
  • Kolacje
  • Ciasto na bajgle nastawiamy dzień wcześniej i chowamy do lodówki. Następnego dnia wystarczy uformować ciasto, odstawić do wyrośnięcia i upiec.
  • Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle przez chwilę gotujemy w wodzie z dodatkiem sody.

Składniki

8 porcji
  • 3 i 1/2 szklanki (454 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka + 2 łyżki (255 g) ciepłej wody
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego lub miodu lub syropu ryżowego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • do posypania: mak, sezam
Roztwór
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Mąkę wsypać do miski. Wodę wymieszać ze słodem lub miodem, drożdżami i solą, wlać do miski z mąką. Wymieszać łyżką, następnie zagniatać ciasto przez ok. 3 minuty aż będzie jednolite i gładkie. Przykryć i odstawić na 5 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie wyrabiać przez 3 minuty – rękami na blacie lub hakiem miksera planetarnego.
  • Ciasto umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie chwilę ciasto powygniatać, uformować kulę, umieścić z powrotem w misce, przykryć miskę szczelnie folią i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, pozagniatać na posypanej mąką stolnicy przez około 1 minutę, następnie pokroić na 8 kawałków. Uformować kulki, w środku zrobić dziurkę i formować w dłoniach kształt bajgla, rozciągając delikatnie aby powiększyć otwór (minimum 2 – 3 cm). Odłożyć na ok. 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  • Roztwór: w głębokim garnku zagotować wodę. Zmniejszyć ogień, dodać miód, sodę i sól, wymieszać do rozpuszczenia. Wkładać po 3 – 4 bajgle i gotować po minucie z każdej strony. Odkładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i od razu posypać makiem, sezamem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez ok. 20 minut lub na złoty kolor. Można po przekrojeniu grillować w tosterze lub opiekaczu.

Propozycja podania

  1. serek philadelphia, łosoś wędzony, koperek, sałata, cytryna, świeży ogórek lub kapary lub kawior
  2. pieczony karczek, musztarda miodowa + majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, sałata
  3. ser żółty, szynka, musztarda miodowa + francuska, sałata lodowa, szczypiorek, pikle chili
  4. masło, mozzarella, pomidory, rukola, orzeszki pinii

Wskazówki

Można użyć mąki razowej, orkiszowej.
  • Bajgle Bajgle
  • Bajgle Bajgle
  • Bajgle Bajgle

Przypisy

Na podstawie PETER REINHART’S ARTISAN BREADS EVERY DAY.

About the Author

Leave a Reply

*