default-logo

Bagietka z tuńczykiem i gruszką w imbirze

Bagietka z tuńczykiem i gruszką w imbirze Gruszki gotowane w syropie imbirowym to świetny pomysł aby tchnąć w nie trochę smaku i aromatu — szczególnie o tej porze roku, kiedy nie smakują już tak dobrze jak na jesieni. Zapewne wykorzystujecie czasem gotowe gruszki w syropie (z puszki) do tortów czy deserów, można je też zrobić samemu jak w tej tarcie ze szpinakiem. Jak widać świetnie sprawdzają się jako dodatek do wytrawnych wypieków. Dzisiaj do syropu proponuję dodać imbir oraz aromatyczne przyprawy: cynamon, goździki i anyż. Tak przyrządzone gruszki znajdą zastosowanie w sałatkach, np. z kaczką i pysznym limonkowym winegretem z powidłami śliwkowymi lub w prostej sałatce z roszponki, sera koziego na ciepło i orzechów włoskich. Gruszki można też wykorzystać do kanapki, np. z tuńczykiem, bazylią i orzechami oraz dodawać do zup (o tym już w następnym wpisie 🙂 0

1 5

Bagietka z tuńczykiem i gruszką w imbirze

  • Kanapki
  • Gruszki
  • Tuńczyk
bazylia

Składniki

  • kawałek bagietki
  • oliwa extra vergine lub masło
  • tuńczyk w oliwie
  • 1 gruszka gotowana w syropie imbirowym (z tego przepisu)
  • bazylia
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

Bagietkę można opiec w tosterze, skropić oliwą lub posmarować masłem. Ułożyć kawałki tuńczyka, gruszki, listki bazylii. Posypać orzechami włoskimi lekko zrumienionymi na suchej patelni.

  • Kanapka z tuńczykiem i gruszką
About the Author

Leave a Reply

*