default-logo

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce Panierowane półksiężyce dyni, zapieczone pod chrupiącym parmezanem w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią i czosnkiem. Sposób przygotowania dość klasyczny, ale przecież te smaki nigdy się nie nudzą 😉 Podobnie zapiekaliśmy już cukinię, teraz czas na wykorzystanie dyni. Tę wegetariańską i w miarę sycącą potrawę można podawać jako samodzielne danie np. na kolację z kieliszkiem białego wina 🙂 0

31 4.16

Zapiekana dynia w chrupiącej panierce

Z sosem pomidorowym i parmezanem.

  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
  • Dynia
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje
  • 600 g dyni
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 puszka (400 g) obranych pomidorów
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki płatków chili
  • kilka liści bazylii
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło
  • 30 g tartego sera parmezan lub grana padano

Przygotowanie

  • Dynię umyć i pokroić na ok. 1,5 cm półksiężyce (dyni hokkaido nie trzeba obierać). W garnku na łyżce oliwy lekko zrumienić czosnek, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Dodać poszarpane liście bazyli i zagotować. Zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Jajko wbić do jednego talerza, do drugiego wsypać bułkę tartą. Dynię doprawić solą, maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Formę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) natłuścić masłem.
  • Na dużej patelni na maśle obsmażać partiami dynię na złoty kolor. Przed nową partią dyni wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i użyć nowego tłuszczu.
  • Obsmażoną dynię ułożyć w formie, polać sosem pomidorowym i posypać tartym parmezanem. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
  • Dynia zapiekana w chrupiącej panierce z sosem pomidorowym i parmezanem Dynia zapiekana w chrupiącej panierce z sosem pomidorowym i parmezanem
About the Author

Leave a Reply

*