default-logo

Wieniec pizzowy

Wieniec pizzowy Jeszcze jeden ciekawy pomysł na wypiek z ciasta na pizzę 🙂 Tym razem w postaci efektownego i wygodnego do podania na imprezie wieńca. Sprawdzi się dla gości, ale oczywiście Wasi domownicy też nie przejdą obok niego obojętnie 😉 Nadzienie to sos pomidorowy, podsmażane z cebulką pieczarki, szynka (może być zwykła lub suszona) oraz ser mozzarella. Oczywiście można zrobić w wersji bez mięsa lub użyć innej wędliny np. podsmażonego boczku lub salami. Reszta sosu pomidorowego jest – po podgrzaniu – wykorzystywana do podania. 0

32 4.63

Wieniec pizzowy

Wieniec z ciasta na pizzę z pieczarkami, serem i szynką

  • Pizza
  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
  • Przyjęcia i imprezy
  • Dla dzieci
  • Sylwester

Składniki

2 – 4 porcje
Ciasto na pizzę
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cukru i chili
Dodatki
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 100 g tartego żółtego sera np. mozzarella
  • 100 g szynki (gotowanej, pieczonej lub suszonej – włoskiej)

Przygotowanie

Ciasto na pizzę
  • Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem aż do rozpuszczenia, dodać 50 ml ciepłej wody i 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką.
  • Mąkę wymieszać z solą, stopniowo wlewać rozczyn drożdży, resztę ciepłej wody, a na koniec oliwę, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je zgrubnie.
  • Następnie wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy lub w mikserze planetarnym przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy i pieczarki
  • W garnku na oliwie delikatnie podsmażyć obrany i przepołowiony czosnek. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, cukrem i chili. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut, na koniec rozgnieść pomidory praską lub zmiksować.
  • Pieczarki umyć, pokroić, włożyć na patelnię i co chwilę mieszając podsmażać aż puszczą soki. Gdy na patelni nie będzie już wody dodać łyżkę oliwy lub masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć przez ok. 5 minut aż pieczarki się lekko zrumienią a cebula zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
Formowanie i pieczenie
  • Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i chwilę powygniatać, następnie uformować gładką kulę. Rozwałkować ją na okrąg o średnicy ok. 35 cm (jeśli ciasto się kurczy, wystarczy chwilę odczekać).
  • Pokroić na 12 trójkątów (jak pizzę). Układać je wkoło tortownicy (jak widać na poniższych zdjęciach). Posmarować cienką warstwą sosu (resztę wykorzystamy do podania).
  • Dodać podsmażane pieczarki, starty ser i posiekaną szynkę. Zawinąć ciasto na nadzienie i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 20 minut. Podawać z resztą sosu (podgrzanego) umieszczonego pośrodku wieńca.
  • Wieniec pizzowy Wieniec pizzowy
  • Wieniec pizzowy Wieniec pizzowy
About the Author

Leave a Reply

*