default-logo

Tex-mex z kurczakiem i cukinią

Tex-mex z kurczakiem i cukinią Szybkie do zrobienia i pyszne danie dla wszystkich, którzy nie lubią stać długo przy kuchni, są otwarci na nowe smaki i poszukując odmiany od tradycyjnych potraw. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię i potrzebuję takiej odmiany. Delikatny filet kurczaka plus dużo warzyw: cukinia, cebula i papryka. A także, charakterystyczne dla kuchni tex-mex, fasola i kukurydza. Wszystko w sosie pomidorowym i doprawione mieszanką aromatycznych przypraw. Polecam! 😉 0

72 4.54

Tex-mex z kurczakiem i cukinią

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Z jednej patelni
  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia meksykańska
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Cebula
  • Cukinia
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Papryka
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester

Proste i pyszne danie z kuchni tex-mex z kurczakiem, cukinią, papryką, kukurydzą i fasolką oraz pomidorami. Można podawać także w formie burrito – zawinięte w tortillę i podgrzane na patelni.

Składniki

2 porcje
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 nieduża cukinia
  • przyprawy: po 2 łyżeczki kminu rzymskiego, oregano i słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 g sera żółtego np. mozzarelli
  • świeża kolendra
  • szczypiorek

Przygotowanie

  • Do dużej i głębokiej patelni wlać oliwę. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno starty czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Przesunąć na bok patelni, w wolne miejsce włożyć pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawić go solą, pieprzem oraz łyżeczką kminu rzymskiego. Obsmażać przez ok. 4 minuty.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wymieszać wszystkie składniki na patelni. Smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez ok. 1 minutę.
  • Dodać odcedzoną kukurydzę oraz odcedzoną i opłukaną na sitku czerwoną fasolę. Wymieszać i podgrzać.
  • Wlać zmiksowane, obrane pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Przykryć pokrywą, zagotować, następnie gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Zdjąć pokrywę, posypać serem, przykryć i jeszcze gotować przez ok. 2 minuty aż ser się rozpuści. Posypać kolendrą i szczypiorkiem.
  • Tex-mex z kurczakiem i cukinią Tex-mex z kurczakiem i cukinią
About the Author

Leave a Reply

*