default-logo

Tatar z łososia

Tatar z łososia Metoda przygotowywania posiłków sous-vide (czyli próżniowego gotowania w wodzie o stałej temperaturze) staje się coraz bardziej popularna. Potraw przyrządzonych tą metodą można już spróbować w wielu restauracjach. Niestety bez specjalistycznego sprzętu nie jest łatwo przygotować dania sous-vide w domu. Szczególnie ciężko zrobić to w przypadku mięs, które wymagają wielogodzinnego gotowania w stałej temperaturze. Nieco łatwiej jest z rybami, którym wystarczy krótsza obróbka cieplna. Zapraszam do zapoznania się z uproszczoną metodą przygotowania łososia sous-vide w domu. Potrzebny będzie termometr kuchenny; duży garnek z grubym dnem, który dobrze utrzymuje ciepło; lód, zamykane worki do żywności i… trochę cierpliwości. Nagrodą będzie wyjątkowo delikatne mięso i wyeliminowanie charakterystycznego, intensywnego rybnego zapachu. Dla mnie to dwa duże argumenty aby skusić się na przygotowanie łososia sous-vide w domu. Poniżej przepis na łososia sous-vide i kilka propozycji zastosowań tak przygotowanego mięsa. Jest ich oczywiście o wiele więcej, można go np. z powodzeniem stosować w miejsce łososia wędzonego, dodawać do makaronów w stylu orientalnym w miejsce pieczonego łososia czy np. do zwykłej jajecznicy (na sam koniec smażenia). Polecam! 0

4 4.5

Tatar z łososia

ugotowanego metodą sous-vide

  • Kuchnia japońska
  • Kolacje
  • Łosoś
  • Przepisy fit
  • Na parze
  • Świąteczny obiad
  • Sylwester
czarny sezam
jajka przepiórcze
wasabi

Składniki

2 porcje
  • 200 g łososia ugotowanego metodą sous-vide
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki wasabi
Do podania (opcjonalnie):
  • cząstki limonki
  • żółtko przepiórcze lub kurze (jeśli używamy też skorupki jaja, należy ją sparzyć wrzątkiem)
Do dekoracji (opcjonalnie):
  • kiełki, czarny sezam lub czarnuszka, szczypiorek

Przygotowanie

  • Łososia posiekać na desce, dodać sos sojowy, starty imbir i wasabi, znów posiekać.
  • Włożyć do 2 miseczek wysmarowanych olejem roślinnym a następnie wyłożyć na 2 talerze. Pośrodku zrobić dołek i umieścić w nim żółtko.
  • Udekorować szczypiorkiem, kiełkami lub sezamem i podawać z limonką.
  • Tatar z łososia sous-vide
About the Author

Leave a Reply

*