default-logo

Szparagi zapiekane z szynką i serem

Szparagi zapiekane z szynką i serem Prosty sposób na przyrządzenie szparagów! Dobry na każdą porę dnia i okoliczność. Pieczone w piekarniku „pęczki” szparagów zawinięte w szynkę parmeńską, w środku z dodatkiem sera. Banalne i szybkie do zrobienia. Możemy je podać na przystawkę lub lunch z dodatkiem bagietki czy potraktować jako obiad z dodatkiem ugotowanych młodych ziemniaków. Warta przypomnienia klasyka 😉 0

45 4.71

Szparagi zapiekane z szynką i serem

  • Kolacje
  • Szparagi
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
szynka parmeńska
mozzarella

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 pęczek szparagów
  • 100 g szynki suszonej np. parmeńskiej, serrano lub cieniutkiego boczku
  • 200 g tartego sera (np. mozzarella)
  • tymianek
  • oliwa extra vergine, masło, sól, pieprz

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Odłamane końce równo przyciąć.
  • Pośrodku plasterków szynki kłaść po ok. 5 szparagów, posypać tartym serem (na szparagi i szynkę, pośrodku), zawinąć szynkę w pęczek i owinąć jeszcze jednym plasterkiem szynki (opcjonalnie). Powtórzyć z resztą składnikow.
  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić delikatnie solą i pieprzem.
  • Na wierzchu każdej roladki położyć po łyżeczce masła, posypać listkami świeżego tymianku lub tymiankiem suszonym.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut.

Propozycja podania

  • pieczywo
  • Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem
  • Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem
About the Author

Leave a Reply

*