default-logo

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim Takie proste, a takie pyszne! Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim. Idealne na imprezę np. do piwa, ale świetne także jako dodatek do białego barszczu czy żurku. Sprawdzą się zatem zarówno podczas świątecznego obiadu jak i niezobowiązującego poczęstunku dla znajomych. Oczywiście ważna jest jakość kiełbasy, ale tutaj pewnie każdy ma swój ulubiony typ. Ja najbardziej lubię wiejską, suszoną 😉 0

28 4.64

Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim

  • Dodatki
  • Kolacje na ciepło
  • Wieprzowina
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
  • Wielkanoc
ciasto francuskie

Bardzo prosty przepis na pyszną przekąskę np. na imprezę do piwa, lub też świetny dodatek do białego barszczu czy żurku.

Składniki

6 porcji
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 500 g dobrej kiełbasy np. wiejskiej
  • patyczki szaszłykowe
  • 1 łyżka majeranku

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 paski o szerokości ok. 15 cm.
  • Kiełbasę obrać jeśli jest taka konieczność (kiełbasy wiejskiej nie obieram), pokroić na kawałki o długości odpowiadającej szerokości pasków ciasta francuskiego.
  • Każdy kawałek kiełbasy zawinąć w jedną warstwę ciasta francuskiego, następnie pokroić na ok. 2 cm plasterki. Nadziać je na patyczki szaszłykowe, po ok. 4 plasterki na każdy szaszłyk.
  • Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać majerankiem. Piec przez ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.

Propozycja podania

piwo / chrzan / barszcz biały / żurek

  • Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim
  • Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim Szaszłyki z kiełbasy w cieście francuskim
About the Author

Leave a Reply

*