default-logo

„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki

"Sushi" z pieczonym łososiem teriyaki Problem w przygotowaniu domowego sushi nie leży po stronie potrzebnych akcesoriów (bo te można łatwo dostać w supermarketach czy delikatesach), ale w zakupie świeżej ryby. Dostępny w powszechnej sprzedaży łosoś na ogół nie nadaje się do spożycia na surowo (chodzi zarówno o odmianę jak i sposób przechowywania). Nie mogę sobie jednak odmówić zrobienia sushi w domu, bo jest to przecież proste, relatywnie tanie i smaczne. Wybieram bezpiecznego, pieczonego łososia teriyaki. Łosoś ma być soczysty i nie przesuszony. Ciemny sos pozostały z pieczonego łososia mieszam z niewielką ilością majonezu i dodaję do środka (można go też zredukować i polać nim gotowe maki). Z dodatków polecam ogórek lub awokado, zrumieniony sezam. Robię też „tatara” z pieczonego łososia z dodatkiem posiekanego pora, imbiru i szczypiorku i kładę go na zwiniętych rolkach. Sprawdźcie w sklepach jak łatwo można dostać potrzebne składniki i zróbcie swoje domowe sushi 🙂 0

22 4.95

„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki

Najłatwiejszy sposób na domowe sushi!

  • Kuchnia japońska
  • Sushi
  • Kolacje
  • Przyjęcia i imprezy
teriyaki
wasabi

Przygotowane w ten sposób domowe sushi jest naprawdę pyszne! (poza tym stanowi fajną zabawę i daje dużą satysfakcję ze zrobienia 😉

Składniki

2 – 4 porcje
  • 200 g filetu z łososia
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
  • 3 łyżki zaprawy (sosu) do ryżu*
  • 1 paczka prasowanych alg, sushi nori
  • po kawałku ogórka i awokado
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki majonezu
Marynata do łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • 1 łyżka mirinu lub sake (opcjonalnie)
Dodatki
  • sos sojowy
  • japoński chrzan wasabi
  • marynowany imbir w zalewie
  • mata bambusowa do zwijania sushi

Przygotowanie

Łosoś teriyaki
  • Łososia położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania, sprawdzić czy filet nie ma ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na godzinę (jeśli mamy czas).
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez ok. 16 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu zdjąć skórkę.
Dodatki
  • Ugotować ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać zaprawę i wymieszać, przełożyć do czystej miski.
  • Ogórka pokroić na cienkie prążki, awokado obrać i również pokroić. Sezam lekko zrumienić na patelni.
Przygotowanie sushi
  • Arkusz nori umieścić matową stroną ku górzena na środku maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu (około pół szklanki) zajmując 2/3 powierzchni arkusza.
  • Pośrodku położyć kawałki łososia, prążki ogórka i awokado. Posmarować łyżeczką majonezu zmieszanego z sosem z pieczonego łososia.
  • Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz (instrukcja zwijania sushi powinna być na każdym opakowaniu sushi nori, można też poszukać filmu instruktażowego w internecie).
  • Pokroić na plastry i ułożyć na talerzyku. Udekorować lekko zrumienionym sezamem.
  • Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi. Sushi można też polać gęstym, zredukowanym sosem teriyaki pozostałym z pieczeni.

Wskazówki

* można kupić gotowy sos np. w zestawach do sushi lub zrobić własny mieszjąc 1 łyżkę octu ryżowego z 1 łyżeczką cukru oraz szczyptą soli (proporcje na 100 g surowego ryżu).

  • "Sushi" z pieczonym łososiem teriyaki „Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki
  • "Sushi" z pieczonym łososiem teriyaki „Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki
About the Author

Leave a Reply

*