„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki
0 Comment

22 4.95
Śr ocena
„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki
Najłatwiejszy sposób na domowe sushi!
- Kuchnia japońska
- Sushi
- Kolacje
- Przyjęcia i imprezy
teriyaki
wasabi
Przygotowane w ten sposób domowe sushi jest naprawdę pyszne! (poza tym stanowi fajną zabawę i daje dużą satysfakcję ze zrobienia 😉
Składniki
2 – 4 porcje
- 200 g filetu z łososia
- 1 i 1/2 szklanki ryżu do sushi
- 3 łyżki zaprawy (sosu) do ryżu*
- 1 paczka prasowanych alg, sushi nori
- po kawałku ogórka i awokado
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki majonezu
Marynata do łososia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 1 łyżka mirinu lub sake (opcjonalnie)
Dodatki
- sos sojowy
- japoński chrzan wasabi
- marynowany imbir w zalewie
- mata bambusowa do zwijania sushi
Przygotowanie
Łosoś teriyaki
- Łososia położyć skórką do dołu w małym naczyniu do zapiekania, sprawdzić czy filet nie ma ości. Wymieszać składniki marynaty i polać nią łososia. Przewrócić na drugą stronę skórką do góry i zostawić na godzinę (jeśli mamy czas).
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić łososia i piec przez ok. 16 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostudzeniu zdjąć skórkę.
Dodatki
- Ugotować ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać zaprawę i wymieszać, przełożyć do czystej miski.
- Ogórka pokroić na cienkie prążki, awokado obrać i również pokroić. Sezam lekko zrumienić na patelni.
Przygotowanie sushi
- Arkusz nori umieścić matową stroną ku górzena na środku maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu (około pół szklanki) zajmując 2/3 powierzchni arkusza.
- Pośrodku położyć kawałki łososia, prążki ogórka i awokado. Posmarować łyżeczką majonezu zmieszanego z sosem z pieczonego łososia.
- Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz (instrukcja zwijania sushi powinna być na każdym opakowaniu sushi nori, można też poszukać filmu instruktażowego w internecie).
- Pokroić na plastry i ułożyć na talerzyku. Udekorować lekko zrumienionym sezamem.
- Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i chrzanem wasabi. Sushi można też polać gęstym, zredukowanym sosem teriyaki pozostałym z pieczeni.
Wskazówki
* można kupić gotowy sos np. w zestawach do sushi lub zrobić własny mieszjąc 1 łyżkę octu ryżowego z 1 łyżeczką cukru oraz szczyptą soli (proporcje na 100 g surowego ryżu).
„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki
„Sushi” z pieczonym łososiem teriyaki