default-logo

Strogonow drobiowy z papryką

Strogonow drobiowy z papryką Lżejsza wersja tego znanego klasyka, bo z wykorzystaniem mięsa kurczaka zamiast wołowiny. Z dodatkiem papryki i pieczarek oraz sporą ilością czerwonej papryki w proszku. Danie jest na pewno delikatniejsze w smaku od oryginału, no i też nieco szybciej się je robi. Pomysł na prosty obiad na lato. 0

111 4.82

Strogonow drobiowy z papryką

  • Filety drobiowe
  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia polska
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Papryka
  • Pieczarki
  • Przepisy fit

Składniki

4 porcje
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 filety z kurczaka (razem ok. 400 g)
  • 300 g pieczarek
  • 1 lub 2 czerwone papryki
  • 1/2 litra bulionu drobiowego lub rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.
  • Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 – 7 minut).
  • Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając. 
  • Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.
  • Wlać goracy bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.
  • Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.
  • Podawać z pieczywem, posypać natką pietruszki.
  • Strogonow drobiowy z papryką Strogonow drobiowy z papryką
About the Author

Leave a Reply

*