default-logo

Ryż zapiekany w mleku kokosowym

Ryż zapiekany w mleku kokosowym Pyszny ryż Arborio (jak do risotto) zapiekany w mleku kokosowym, z dodatkiem ziarenek wyłuskanych z wanilii. To wspaniały deser na ciepło lub kolacja na słodko dla całej rodziny. A może też zakończenie bardziej odświętnego obiadu lub przyjęcia? Z dodatkiem świeżych owoców, np. malin lub dojrzałych gruszek czy też brzoskwiń. Wszystkim bardzo polecam! Choć jeszcze nie próbowałam tej wersji, to marzy mi się taki deser lekko zmrożony, podany w pojedynczych kielichach jak do lodów. Podobno tak robi się w słonecznej Italii 🙂 Ryż w naszej zapiekance był dość miękki i wchłonął większość płynu (piekłam 1 godzinę i 45 minut). Myślę, że można nieco skrócić czas pieczenia, aby uzyskać ziarna ryżu bardziej al dente, i aby pozostało trochę więcej pysznego, kremowego kokosowego kremu. Lub też wmieszać w zapiekankę na koniec pieczenia dodatkowe mleko kokosowe. 0

26 4.88

Ryż zapiekany w mleku kokosowym

Z wanilią i malinami

  • Podwieczorki
  • Kolacje na ciepło
  • Ryż
  • Maliny
  • Wegańskie
  • Bezglutenowe
  • Dla dzieci
  • Desery
mleko kokosowe
olej kokosowy

Składniki

4 porcje:
  • 1 laska wanilii
  • 100 g (1/2 szklanki) ryżu Arborio (jak do risotto)
  • 1/2 litra mleka kokosowego
  • 1/2 litra mleka (krowiego lub ryżowego lub wody)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
Do podania:
  • maliny lub inne dojrzale owoce
Potrzebne będą:
  • naczynie do zapiekania w piekarniku o pojemności 2 litrów (lub nieco mniejsze)
  • kawałek folii aluminiowej

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż i na desce, łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż, włożyć ziarenka i laskę wanilii. Zalać mlekiem kokosowym zmieszanym z wodą lub mlekiem, posypać 4 łyżkami cukru, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 1 godzinę, następnie zdjąć folię, ryż zamieszać i piec przez kolejne 30 minut. Posypać wiórkami masła i oleju kokosowego, posypać pozostałą 1 łyżką cukru. Piec dalej przez 10 minut. Podawać na ciepło z owocami.

Wskazówki

Zamiast malin można użyć dojrzałych brzoskwiń, truskawek, borówek lub jagód. Poza sezonem na świeże owoce można użyć mrożonych lub owoców w syropie.

  • Kokosowa zapiekanka ryżowa
  • Ryż zapiekany w mleku kokosowym z wanilią
  • Pudding ryżowy
About the Author

Leave a Reply

*