default-logo

Ryba pieczona z pomidorkami koktajlowymi

Ryba pieczona z pomidorkami koktajlowymi To kolejne danie z rybą inspirowane kuchnią włoską. Ryba może być pieczona w folii lub w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Podczas pieczenia wytwarza się dużo pysznego i aromatycznego sosu z oliwy, krewetek, pomidorków koktajlowych i grzybów. Szczególnie wyczuwalny jest wspaniały aromat borowików. To danie dla smakoszy, ale jest bardzo proste do przygotowania. Rybę wystarczy obłożyć dodatkami i można już piec w piekarniku. W wytworzonym sosie można maczać kawałki chrupiącej bagietki, lub nawet wykorzystać go jako sos do makaronu. Lubię też dodatek ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej. Piekłam barramundi, ale równie dobrze sprawdzi się np. okoń, dorada czy inna ulubiona ryba. Przepis można zmodyfikować zastępując całą rybę – filetami. 0

6 4

Ryba pieczona z pomidorkami koktajlowymi

z krewetkami i borowikami

  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
  • Borowiki
  • Barramundi
  • Dorada
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Paleo
pomidorki koktajlowe
rozmaryn

Składniki

2 porcje:
  • 2 świeże ryby wypatroszone, oczyszczone i oskrobane z łusek (np. barramundi, pstrąg, okoń, dorsz, dorada), każda o wadze około 350 g
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 średnie borowiki (świeże lub mrożone)
  • 8 obranych krewetek (świeże lub mrożone)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru
oraz:
  • folia aluminiowa
  • dwa mniejsze lub jedno duże naczynie żaroodporne
Do podania: makaron, bagietka lub kasza jaglana

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryby dokładnie opłukać, sprawdzić czy nie mają resztek łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą rybę wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu.
  • Mrożone borowiki i krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na 3 części, krewetki naciąć do połowy tułowia po zewnętrznej stronie grzbietu i wyjąć czarne jelito. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i oprószyć szczyptą cukru.
  • Ryby ułożyć na dużych kawałkach folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć na przemian kawałki grzybów, krewetki i pomidorki. Oprószyć wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą rybę polać 2 łyżkami oliwy extra vergine i posypać łyżką natki pietruszki.
  • Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, zostawiając nieco przestrzeni w środku na gromadzącą się parę (dzięki niej ryba będzie się piekła). Ryby można też włożyć do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub dwóch mniejszych) i przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (jeśli pieczemy jedną rybę można ją piec 5 minut krócej). Sprawdzić mięso przy głowie czy jest już upieczone. Ryby o mniejszej lub większej wadze należy piec odpowiednio dłużej lub krócej.
  • Pieczona barramundi
  • Barramundi przepis
About the Author

Leave a Reply

*