default-logo

Placuszki z krewetkami, zielonym groszkiem, kolendrą i chili

Placuszki z krewetkami, zielonym groszkiem, kolendrą i chili Placuszki z krewetek, zielonego groszku i kolendry. Doprawione imbirem, czosnkiem i cebulką. Przygotowanie jest bardzo proste jeśli mamy rozdrabniacz – wrzucamy do niego składniki i miksujemy; najpierw drobno dodatki a później grubiej krewetki i groszek. Formujemy placki, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. To szybka do przygotowania potrawa, które może być przystawką lub samodzielnym daniem, można podać je ze śmietaną, limonką lub ułożyć na smażonym w woku makaronie lub ugotowanym ryżu. 0

2 4.5

Placuszki z krewetkami, zielonym groszkiem, kolendrą i chili

  • Placki
  • Kolacje na ciepło
  • Groszek
  • Krewetki
kolendra

Składniki

2 porcje
  • 250 g krewetek black tiger (około 20 sztuk), mogą być mrożone
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (można pogotować 3-4 minuty)
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 szklanki liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • sól pieprz

Do obtoczenia: około 3-4 łyżek mąki

Do smażenia: 4 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

Do podania: np. śmietana 12% posypana chili w proszku, świeża kolendra, kawałki limonki

Przygotowanie

  • Krewetki i groszek rozmrozić, osuszyć. Oderwać ogonki i oczyścić krewetki jeśli jest taka konieczność, pozostawić samo mięso.
  • W rozdrabniaczu blendera drobno posiekać obraną szalotkę, czosnek, chili, obrany i pokrojony na plasterki imbir, skórkę z limonki, sezam, kolendrę. Dodać krewetki i groszek i jeszcze przez chwilę wszystko zmiksować. Wyjąć do miski, doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i wymieszać.
  • Na drugi płaski talerz wsypać mąkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Łyżką nabierać porcję masy krewetkowej, formować w dłoni placki i obtaczać w mące. Kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć na umiarkowanym ogniu po około 2 minuty z każdej strony (usmażyć placki z połowy ilości masy). Wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym, dodać nowy tłuszcz i usmażyć resztę placków.
  • Podawać ze śmietaną posypaną chili, świeżą kolendrą, kawałkami limonki do skropienia. Można podawać na ryżu jaśminowym lub ze smażonym makaronem ryżowym np. z dodatkiem sezamu.
  • Placuszki z krewetkami
About the Author

Leave a Reply

*