default-logo

Pizza

Pizza Nie ma dobrej pizzy bez dobrego ciasta. W tym wpisie mniej o pomysłach na dodatki, a bardziej o tym jak perfekcyjnie przygotować ciasto i upiec najlepszą domową pizzę. Sekret udanego ciasta na pizzę to dwuetapowe wyrastanie. Pierwszy etap (podobnie jak przy brioszce) odbywa się w niskiej temperaturze, w lodówce. Ciasto po wyrobieniu należy zatem najpierw schować do lodówki (może tam leżeć i czekać na upieczenie do 4 dni). Etap ten zapewnia odpowiednie napowietrzenie ciasta. Jeśli ciasto włożycie do przezroczystego pojemnika, już na następny dzień będziecie mogli zaobserwować jak tworzą się nim bąbelki powietrza. Dzięki nim ciasto będzie lekkie, a wypieczona pizza pięknie wyrośnięta na brzegach, miękka i jednocześnie chrupiąca z zewnątrz. Od pewnego czasu eksperymentuję z wyrastaniem ciasta w lodówce, zostawiam je tam na dłużej lub krócej i obserwuję efekty. Na stronie z przepisem możecie zobaczyć różnicę jak wygląda pizza z ciasta „jednodniowego” (jest to minimalny czas, który ciasto musi spędzić w lodówce) i „dwudniowego”. Pizza z ciasta dwudniowego ma w brzegach zauważalnie więcej pęcherzyków powietrza. Trzymanie ciasta jeszcze dłużej w lodówce (czyli 3 lub 4 dni) nie ma już takiego wpływu na ilość pęcherzyków ale korzystnie wpływa na smak upieczonego ciasta. Staje się on bardziej „szlachetny”, mniej „mączny” w smaku. Skórką i strukturą miąższu zaczyna przypominać bagietkę jak z najlepszej francuskiej piekarni. Skórka staje się nieco twarda z zewnątrz ale idealnie chrupiąca, a miąższ nieco „mięsisty” – fani dobrych bagietek z pewnością wiedzą o czym mówię 🙂 Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na ciasto na pizzę i eksperymentowania z czasem wyrastania w lodówce. Pamiętajcie aby przy formowaniu placków na pizzę nie zniszczyć delikatnej struktury ciasta, która wytworzyła się podczas długiego wyrastania. Tego ciasta – po wyrośnięciu – nie można wałkować ani wygniatać, formowanie polega bardziej na rozciąganiu. Myślę, że przy odrobinie wprawy osiągniecie efekty, których nie spodziewalibyście się po domowej pizzy! Ja już nie wracam do innego przepisu 🙂 0

194 4.1

Pizza

Przepis na domową pizzę.

  • Hity Kwestii Smaku
  • Pizza
  • Kolacje na ciepło

 UWAGA: ciasto musi wyrastać w lodówce minimum 24h

Składniki

3 pizze, śr. 25 cm
  • 450 g mąki pszennej (typ 500 / 600)
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka lub kartonik (ok. 500 g) przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu

Ser:

  • 1 i 1/2 szklanki tartej mozzarelli

Przykładowe dodatki:

  • salami i papryczka chili
  • boczek i karczochy w oleju
  • mozzarella w kulce i pomidorki koktajlowe
  • szynka parmeńska i rukola (dodane po upieczeniu)

Przygotowanie

Na 1 do 4 dni poprzedzających pieczenie pizzy: Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać dokładnie łyżką. Dodawać stopniowo letnią wodę i oliwę delikatnie i wolno mieszając składniki łyżką. Następnie wyrabiać mikserem na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószyć mąką, wyjąć ciasto i wyrabiać rękami ok. 7 minut aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk. Uformować kulę i podzielić nożem na 3 części. Każdą z części schować do plastikowego zamykanego pojemnika (odpowiednio większego, gdyż ciasto ok. 3-4 krotnie powiększy swą objętość). Włożyć do lodówki na minimum 24 godziny (maksymalnie na 4 dni). Na 2,5 godziny poprzedzające pieczenie pizzy:Ciasto wyjąć z lodówki. Przygotować 3 plastikowe miski. Oprószyć dłonie mąką, wyjąć ciasto z pojemników (będzie się kleiło), bardzo delikatnie uformować w kulkę (nie wygniatać!) i przełożyć do misek. Każdą miskę dokładnie przykryć (np. folią) i odstawić na 2,5 godziny do drugiego wyrastania w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej, bez przeciągów). Na 1 godzinę poprzedzające pieczenie pizzy:Piekarnik nastawić na maksymalną temperaturę (250°C), włożyć i od razu nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (jeśli go mamy) lub przygotować blaszki (tortownice) do pieczenia pizzy. Przygotować sos pomidorowy.Sos pomidorowy:W garnku rozpuścić masło, dodać oliwę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.Pieczenie pizzy:UWAGA: tego ciasta na pizzę nie należy wałkować ani wygniatać!

W rogu stolnicy wysypać pół szklanki mąki. Środek stolnicy i dłonie oprószyć mąką. Delikatnie wyjąć jedną porcję ciasta z miski (będzie się kleiło). Ciasto włożyć w przygotowaną mąkę i obtoczyć z jednej i drugiej strony, otrzepać z nadmiaru mąki. Delikatnie, rozciągając od środka uformować kilkunasto-centymetrowy placek (brzegi mają być delikatnie wyższe). Podnieść ciasto do góry, rozłożyć na skierowanych do góry zaciśniętych pięściach i obracać lekko rozciągając (należy uważać aby nie przerwać ciasta) do szerokości placka ok. 25 cm. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką cienką łopatkę do zsuwania pizzy lub na blaszkę czy tortownicę do pieczenia. Wyłożyć sos pomidorowy (zaczynając od środka pizzy, ruchami okrężnymi), następnie ser (ok. 1/2 szklanki) oraz dodatki. Zsunąć do piekarnika na kamień lub wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 8-9 minut.

  • Pizza Pizza z 1-dniowego ciasta
  • Pizza Pizza z 1-dniowego ciasta
  • Pizza Pizza z 2-dniowego ciasta (większe pęcherze powietrza w brzegach)
  • Pizza Pizza z 2-dniowego ciasta (większe pęcherze powietrza w brzegach)
  • Ciasto na pizzę Ciasto na pizzę po wyrastaniu w lodówce
  • Ciasto na pizzę Formowanie ciasta na pizzę polega na delikatnym ROZCIĄGANIU (ciasta nie wolno wałkować, ani ugniatać)
  • Ciasto na pizzę
  • Ciasto na pizzę
  • Pizza
About the Author

Leave a Reply

*