default-logo

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym Domowe pierożki z nadzieniem ze szpinaku, ricotty, fety i mozzarelli. Doprawione czosnkiem i gałką muszkatołową. Połączenie z sosem ze świeżych pomidorów i tartym parmezanem sprawi, że poczujecie się jak we włoskiej restauracji 😉 Jeśli nie lepiliście jeszcze pierogów i macie wątpliwości czy podołacie, musicie jak najszybciej spróbować! Z moim przepisem jest to bezproblemowe, proste i szybkie. Ciasto jest bardzo elastyczne, miękkie, bardzo łatwo się formuje i można je naprawdę cienko rozwałkować. Pierogi można też podać bez zapiekania, prosto z wody lub podsmażane, polane gorącym sosem pomidorowym. Zapiekanie powoduje, że ciasto nieco sztywnieje i robi się bardziej „al dente”. Zamiast sosu pomidorowego można użyć roztopionego masła lub masła z koperkiem. 0

32 4.38

Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

  • Pierogi
  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
  • Szpinak
  • Wegetariańskie
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
ricotta
ser feta
gałka muszkatołowa

Składniki

4 porcje
  • idealne ciasto pierogowe
  • sos ze świeżych pomidorów
  • tarty parmezan
  • bazylia
Farsz szpinakowy
  • 150 g szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 100 g ricotty
  • 100 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

Przygotowanie

  • Zagnieść idealne ciasto pierogowe i odłożyć na pół godziny pod przykryciem. W międzyczasie nastawić sos pomidorowy oraz przygotować nadzienie do pierożków.
  • Farsz szpinakowy: Szpinak opłukać, osuszyć na ręcznikach, włożyć do dużego garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 2 – 3 minuty aż zwiędnie. Wyłożyć na sitko, odcedzić i odcisnąć. Posiekać na desce i ostudzić. Włożyć do miski, dodać wszystkie sery: pokruszoną fetę, ricottę oraz tartą mozzarellę. Dodać przyprawy: sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i czosnek w proszku, wymieszać.
  • Ciasto pierogowe rozwałkowywać partiami na podsypanym mąką blacie. Wyciąć kółka i delikatnie rozciągać je w dłoni, nałożyć farsz i zlepić brzegi. Wrzucać partiami na zagotowaną i osoloną wodę i gotować przez ok. 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Zapiekanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Zagotować sos pomidorowy i wyłożyć go do naczynia żaroodpornego. Ułożyć pierożki (po ok. 6 sztuk na 1 porcję) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Posypać tartym parmezanem i bazylią.

Wskazówki

  • W wersji uproszczonej pierogi można też zastąpić gotowymi muszlami makaronowymi (conchiglioni). Trzeba je napierw ugotować al dente i nakładać do nich farsz szpinakowy postępując dalej jak w przepisie.
  • Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Video

About the Author

Leave a Reply

*