default-logo

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw Wegański i bezglutenowy pasztet z kaszy gryczanej, zielonej soczewicy i pieczonych warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, cebuli oraz pieczonych pieczarek. Z małą ilością oleju, doprawiony octem balsamicznym oraz przyprawami: oregano, papryką, kuminem i kolendrą. Polecam z kromką żytniego chleba lub/i sałatą! 0

45 4.44

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw

  • Lekkie kolacje
  • Kasza gryczana
  • Pasztet
  • Soczewica
  • Pieczarki
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Bezglutenowe
  • Wielkanoc
masło orzechowe
Wegański i bezglutenowy pasztet z kaszy gryczanej, zielonej soczewicy i pieczonych warzyw korzeniowych oraz pieczarek. Z małą ilością oleju.

Składniki

6 porcji, po 269 kcal
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu, kminu rzymskiego (kuminu), ostrej papryki, oregano i kolendry
  • 100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • opcjonalnie – 2 jajka

Przygotowanie

  • Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować ze szczyptą soli do miękkości (ok. 30 minut). Ostudzić, odcedzić.
  • Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną na kilka kawałków obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
  • Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze dodając olej, masło orzechowe (jeśli używamy), orzechy i ocet balsamiczny. Jeśli używamy jajek mieszamy je na koniec z masą.
  • Wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 – 50 minut w 180 stopniach C.

Propozycja podania

naleśniki żytnie z pasztetem i warzywami

  • Pasztet z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw Pasztet z kaszy gryczanej i pieczonych warzyw
About the Author

Leave a Reply

*