default-logo

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy Delikatny pasztet z kurczaka z dodatkiem suszonych grzybów. Pokryty galaretką z czerwonym pieprzem. Mięso na pasztet najlepiej ugotować wieczorem i zostawić w wywarze do ostudzenia, do następnego dnia. Galaretka na wierzchu pasztetu jak i dodatek suszonych grzybów nie są konieczne. 0

16 3.94

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

  • Pieczone mięso
  • Kolacje
  • Pasztet
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Wigilia i Święta
  • Wielkanoc

Galaretka na wierzchu pasztetu jak i dodatek suszonych grzybów nie są konieczne.

Składniki

  • garść suszonych grzybów
  • 4 duże udka kurczaka (nóżki wraz z biodrem), około 1,5 kg
  • 1/2 kg surowego boczku, pokrojonego na 4 części
  • 1 duża cebula
  • po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz 3 listki laurowe
  • sól morska
  • 300 g wątróbki cielęcej (lub drobiowej), pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 1 kajzerka
  • 6 jajek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta

Na galaretkę (opcjonalnie): żelatyna, 50 ml słodkiego wina, np. Malagi, 1 szklanka wywaru z mięsa, czerwony pieprz do dekoracji oraz kilka marynowanych grzybków

Przygotowanie

  • Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc. Włożyć do dużego garnka wraz z wywarem, dodać umyte udka kurczaka, kawałki boczku, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Mięso zalać wodą (jak najmniej), dodać sól i gotować pod przykryciem aż mięso będzie odchodziło od kości, przez około 1 godzinę i 45 minut. Dodać umytą i pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
  • Wywar przecedzić, odlać 1 szklankę, a w reszcie namoczyć kajzerkę. Mięso kurczaka oderwać od kości i zmielić w maszynce do mięsa razem z boczkiem, wątróbką, cebulą, grzybami i odciśniętą bułką. Dodać żółtka a białka ubić na pianę. Masę pasztetu dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na koniec połączyć z pianą z białek.
  • Formy keksowe wysmarować olejem i posypać bułką tartą, napełnić masą mięsną. Jeśli będziemy robić galaretkę, formę wypełniamy mięsem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około godzinę.
  • Jeśli pasztet będziemy pokrywać galaretką, zagotować odłożony wywar mięsny wraz z winem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę w ilości podanej w przepisie na opakowaniu, mieszać aż całkowicie się rozpuści.
  • Pasztet ostudzić, ułożyć ziarenka czerwonego pieprzu i ewentualnie 3 – 4 grzybki marynowane, polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Wskazówki

  • Mięso najlepiej ugotować jednego dnia i zostawić w wywarze do ostudzenia do następnego dnia.
  • Do gotującego się kurczaka można dodać marchewkę i pietruszkę, następnie przepuść je razem z mięsem przez maszynkę.
  • Do masy pasztetu już po zmieleniu mięsa można też dodać pół szklanki śmietanki kremówki i trochę koniaku.
  • Pasztet z drobiu z boczkiem i wątróbką cielęcą, z suszonymi śliwkami
  • Pasztet świąteczny, na przyjęcia i imprezy
About the Author

Leave a Reply

*