default-logo

Naleśniki bazyliowe

Naleśniki bazyliowe Oryginalne i apetyczne zielone naleśniki z dodatkiem zmiksowanych liści bazylii! Przygotowanie jest proste i polega na wrzuceniu wszystkich składników do kielicha blendera i rozdrobnieniu ich na gładkie ciasto. Tymi składnikami są mleko, jajka, mąka i bazylia oraz niewielka ilość tłuszczu (1 łyżka). Naleśniki podałam z blanszowanym szpinakiem i kozim serem na ciepło oraz papryczką chili. Wyszło naprawdę super! Jako wielka miłośniczka produktów z mleka koziego, do przygotowania naleśników użyłam mleka koziego, a jako tłuszczu – też trochę nietypowo – oleju kokosowego, tego samego jakiego używam do dań kuchni azjatyckiej. Oczywiście możecie użyć mleka krowiego a tłuszczu innego roślinnego. 0

18 4.72

Naleśniki bazyliowe

faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim na ciepło

  • Naleśniki
  • Kolacje na ciepło
  • Szpinak
  • Przepisy fit
bazylia

Składniki

4 porcje, ok. 8 sztuk
  • pęczek bazylii (z jednej doniczki)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (użyłam koziego, ale może być dowolne)
  • 2 jajka
  • 110 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego) lub masła
  • szczypta soli

oraz: w wersji naleśników na słodko dodatkowo 2 łyżki cukru

Przykładowe nadzienie:
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżeczka masła (użyłam koziego, ale może być zwykłe)
  • 100 g sera koziego w roladce
  • sól i pieprz
  • posiekana papryczka chili

Przygotowanie

  • Naleśniki bazyliowe: Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera stojącego. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Smażyć naleśniki na patelni naleśnikowej tak jak tradycyjne naleśniki, po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
  • Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili: Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę do czasu aż się rozpuści. Odstawić z ognia, do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej chili. Farszem nadziewać ciepłe naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i dekorować listkiem bazylii.
  • Naleśniki bazyliowe
  • Naleśniki bazyliowe
About the Author

Leave a Reply

*