default-logo

Leczo z soczewicą i dynią

Leczo z soczewicą i dynią Lekkie (wegańskie!) leczo ze wspaniałych o tej porze roku warzyw: cukinii, papryki, dyni i świeżych pomidorów! Tylko kilka prostych składników, chwila gotowania i mamy gotowe pyszne, zdrowe danie. Dzięki dyni leczo nabiera delikatnego słodkiego posmaku, a dzięki soczewicy – gęstej konsystencji. Dodatek soczewicy to też ważne źródło białka w potrawie, co czyni je jeszcze bardziej wartościowym posiłkiem 🙂 Polecam. 0

56 4.68

Leczo z soczewicą i dynią

Wegańskie leczo z dynią, soczewicą i papryką

  • Leczo
  • Lekkie kolacje
  • Kolacje na ciepło
  • Cukinia
  • Dynia
  • Kabaczek
  • Papryka
  • Pomidory
  • Soczewica
  • Przepisy fit
  • Wegańskie

Składniki

4 porcje
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia (250 g)
  • 1 mały patison lub cukinia jak wyżej (250 g)
  • ostra papryczka (ilość do smaku)
  • 250 ml wrzącej wody
  • 600 g świeżych pomidorów
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki w proszku

Przygotowanie

  • W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drugą łyżkę oliwy i wsypać soczewicę, następnie dodawać po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili.
  • Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Wskazówki

Zamiast patisona lub kabaczka można użyć więcej cukinii.

  • Leczo z soczewicą i dynią Leczo z soczewicą i dynią
About the Author

Leave a Reply

*