default-logo

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę. Po zagotowaniu leczo można zamknąć na gorąco w słoiku i przechować w lodówce. To wygodne danie do odgrzewania na następny dzień lub zabrania na lunch do pracy. 0

168 4.58

Leczo z cukinią

  • Szybki obiad
  • Jednogarnkowe
  • Leczo
  • Kuchnia polska
  • Kolacje na ciepło
  • Wieprzowina
  • Cebula
  • Cukinia
  • Papryka
  • Pomidory
wiejska kiełbasa

Leczo z cukinią to pyszne jednogarnkowe danie dla całej rodziny!

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 300 g dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, suszonej)
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona lub wszystkie czerwone)
  • 3 cukinie (ok. 1 kg)
  • ok. 700 g passaty pomidorowej z butelki
  • przyprawy: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

  • W szerokim dużym garnku roztopić smalec lub podgrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przez chwilę zeszklić. Kiełbasę obrać i pokroić na plasterki, dodać do cebuli i dalej smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę lub starty ząbek czosnku.
  • Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając smażyć na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy, następnie pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając podsmażać wszystko przez kolejne 5 minut.
  • Wlać passatę pomidorową i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z pieczywem.

Wskazówki

Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 kg świeżych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórek, wykrajamy szypułki, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i sok z komór i kroimy w kosteczkę. Leczo ze świeżymi pomidorami gotujemy bez przykrycia.

  • Leczo z cukinią Leczo z cukinią
About the Author

Leave a Reply

*