default-logo

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala Kurczak tikka masala to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii potrawa, inspirowana kuchnią indyjską. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach (imbirze, cynamonie, ostrej papryce, kminie rzymskim) są najpierw grillowane a później gotowane w gęstym sosie pomidorowym. Wszystko wymieszane ze śmietanką i podane z jogurtem naturalnym, ryżem oraz pieczywem (np. chlebkami pita lub naan czy po prostu dobrą bagietką). Danie nieco podobne do tych piersi z kurczaka w sosie pomidorowym, tylko doprawione w całkiem innym klimacie 🙂 0

137 4.71

Kurczak tikka masala

  • Kuchnia angielska
  • Kuchnia indyjska
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Indyk
jogurt
kmin rzymski
garam masala
kolendra

Kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawie garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym.

Składniki

4 porcje
  • 400 g filetu z kurczaka
Marynata
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, cynamonu, ostrej papryki, kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki garam masala
Sos
  • 500 – 680 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
  • po 1 łyżeczce: ostrej i słodkiej papryki, kminu rzymskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 – 6 łyżek śmietanki kremówki
Do podania
  • 400 g jogurtu, 200 g długoziarnistego ryżu, kolendra, chlebki pita lub naan, ewentualnie bagietka

Przygotowanie

  • Kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (choć lepiej na dłużej – kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki). Przed smażeniem ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Kurczaka wyjąć z marynaty i papierowymi ręcznikami usunąć jej nadmiar. Mięso zgrillować na patelni grillowej lub obsmażyć na zwykłej patelni z każdej strony po minucie na średnim ogniu (kawałki kurczaka można nadziać na patyczki szaszłykowe aby ułatwić sobie obracanie).
  • W garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
  • Dodać pomidory, cukier, ocet winny i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 – 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie.
  • Na koniec zdjąć z ognia i dodać śmietankę kremówkę. Podawać z ryżem, jogurtem naturalnym, pieczywem. Posypać kolendrą.

Wskazówki

Do potrawy używa się mieszanki przypraw indyjskich garam masala. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną, w wielu sklepach internetowych lub delikatesach. Może wyglądać np. tak, tak lub tak. Jeśli nie możesz jej dostać, postaraj się o inne przyprawy wymienione w przepisie.

W daniu sprawdzi się też indyk zamiast kurczaka, trzeba go tylko dłużej gotować w sosie.

  • Kurczak tikka masala Kurczak tikka masala
  • Kurczak tikka masala Kurczak tikka masala
  • Obsmażanie kawałków kurczaka do tikka masala Obsmażanie kawałków kurczaka do tikka masala
  • Kawałki kurczaka tikka masala w sosie pomidorowym Kawałki kurczaka tikka masala w sosie pomidorowym
About the Author

Leave a Reply

*