default-logo

Krewetki z kolendrą i czosnkiem

Krewetki z kolendrą i czosnkiem Krewetki smażone z dodatkiem czosnku i kolendry. Wyśmienite i proste danie do zrobienia w kilka minut, w sam raz na szybką kolację na ciepło. U mnie podawane z chlebem żytnim na zakwasie. Krewetki z kolendrą i czosnkiem to klasyczny marokański sposób na krewetki. Bardzo powszechny także w kuchniach śródziemnomorskich, gdzie zamiast kolendry używa się najczęściej natki pietruszki. 0

10 4.8

Krewetki z kolendrą i czosnkiem

Krewetki Black Tiger z patelni, smażone na oliwie.

  • Z jednej patelni
  • Kuchnia orientalna
  • Kolacje na ciepło
  • Krewetki
kolendra

Składniki

2 porcje
  • 16 krewetek Black Tiger
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki oliwy extra virgine
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • 2 ćwiartki cytryny

Przygotowanie

  • Mrożone krewetki rozmrozić (np. pod strumieniem bieżącej, chłodnej wody), następnie oczyścić jeśli nie są oczyszczone (naciąć po zewnętrznej i wewnętrznej stronie i usunąć czarne jelito), umyć i dokładnie osuszyć.
  • Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez 1 minutę*. Przewrócić na drugą stronę, dodać kolendrę i smażyć kolejną minutę. Lekko posypać solą morską. Podawać z ćwiartkami cytryny i ewentualnie z dodatkową oliwą.

Wskazówki

* jeśli krewetki były wcześniej obgotowane, nie były surowe (w kolorze pomarańczowym a nie szarym), wówczas czas smażenia należy skrócić o połowę (w sumie 1 minuta).

  • Krewetki z kolendrą i czosnkiem. Szybkie danie z krewetek smażonych na oliwie. Najlepszy przepis na krewetki Tiger z patelni.
About the Author

Leave a Reply

*