default-logo

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym To szybkie danie z woka lub patelni, popularne w kuchni chińskiej. Z krewetkami, ale w podobny sposób można też zrobić polędwicę wołową oraz piersi kurczaka. Wszystko przygotowuje się bardzo prosto i z ogólnie dostępnych składników. Jeśli od czasu do czasu gotujecie dania z kuchni chińskiej, na pewno macie na półce sos sojowy i ocet ryżowy. Krewetki w sosie słodko-kwaśnym można podać z ryżem albo chińskim makaronem pszennym. 0

49 4.65

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym

Z papryką i marchewką

  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnia chińska
  • Kolacje na ciepło
  • Marchewka
  • Papryka
  • Krewetki
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
  • Kolacja we dwoje

Składniki

2 porcje
  • 150 g krewetek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/2 małej marchewki
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1 ząbek drobno startego czosnku
  • 1 posiekana papryczka chili
Sos
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  • W miseczce wymieszać składniki sosu. Krewetki obrać i oczyścić. Marchewkę obrać, pokroić razem z papryką na cienkie paseczki.
  • W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać imbir, czosnek i chili, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Wrzucić paprykę oraz marchewkę, oprószyć solą i smażyć przez około 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną, ale nadal będą jędrne.
  • Warzywa przesunąć na bok a w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oleju. Dodać krewetki i smażyć przez około 1 minutę z każdej strony. Wymieszać z warzywami.
  • Wlać do woka przygotowany sos, zagotować, w razie konieczności dodać więcej wody gdyby sos stał się za gęsty. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Propozycja podania

100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego oraz posiekany szczypiorek

Wskazówki

  • Zamiast krewetek można użyć piersi kurczaka (wystarczy pokroić je w kostkę i podsmażyć tak jak krewetki tylko odrobinę dłużej).
  • Zamiast ryżu można użyć ugotowanego chińskiego makaronu.
  • Krewetki w sosie słodko-kwaśnym Krewetki w sosie słodko-kwaśnym
About the Author

Leave a Reply

*