default-logo

Kokosowy ryż z mango

Kokosowy ryż z mango Mango Sticky Rice to popularny tajski deser, łatwy do przyrządzenia także w domu. To pyszne połączenie kleistego ryżu, mleka kokosowego i dojrzałego mango. Świetny pomysł na lekki posiłek, np. podwieczorek czy kolację. Polecam do wypróbowania! 0

36 4.92

Kokosowy ryż z mango

Mango sticky rice

  • Kuchnia tajska
  • Podwieczorki
  • Lekkie kolacje
  • Ryż
  • Mango
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Bezglutenowe
  • Desery
  • Desery bez pieczenia
mleko kokosowe

Popularny tajski deser – Mango Sticky Rice. Pyszne połączenie kleistego ryżu, mleka kokosowego i mango.

Składniki

4 porcje
  • 1 szklanka ryżu kleistego (lub okrągłoziarnistego / do sushi)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1/4 limonki
  • 2 łyżki lekko podprażonego sezamu
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

  • Ryż dokładnie wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę, odsączyć. Zalać zimną wodą (1 szklanka), przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem na ok. 10 – 15 minut, aby ryż całkowicie wchłonął wodę.
  • Mleko kokosowe zagotować w garnku z dodatkiem cukru i soli. 3/4 mleka wlać do ryżu i wymieszać. Resztę wymieszać z mąką ziemniaczaną (uprzednio rozprowadzić ją w 2 – 3 łyżkach zimnej wody) i zagotować. Otrzymaną polewę zachować do polania ryżu.
  • Mango umyć, obrać i pokroić. Ułożyć na talerzych i skropić sokiem z limonki. Obok wyłożyć ryż (np. za pomocą filiżanki), polać sosem z mleka kokosowego i posypać sezamem. Udekorować listkami mięty.
  • Mango sticky rice Mango sticky rice
  • Mango sticky rice Mango sticky rice
About the Author

Leave a Reply

*