default-logo

Gorący ser kozi zapiekany w migdałach

Gorący ser kozi zapiekany w migdałach Zapiekany w panierce migdałowej z aromatycznym sosem balsamiczno-imbirowym. Podawany na przekąskę, z kieliszkiem wina. Inna wersja, moja ulubiona, to zapieczony serek podany na sałatce z rukoli lub roszponki, zmieszanej z sosem vinegret, serwowany z chrupiącym pieczywem. Oto sprawdzony przepis, który mówi jak sprawić, aby serek po zapieczeniu był miękki i „ciągnący” w środku oraz chrupiący, ładnie zrumieniony z zewnątrz. Polecam! 0

12 4.75

Gorący ser kozi zapiekany w migdałach

z sosem balsamiczno – imbirowym

  • Kolacje na ciepło
  • Wegetariańskie
  • Przyjęcia i imprezy
  • Kolacja we dwoje
ser kozi
płatki migdałów

Tak przyrządzony serek można podać na przystawkę z kieliszkiem wina. Bardzo polecam również wersję sałatki: zapieczony i gorący serek układamy na sałacie i podajemy z kawałkiem pieczywa opieczonego w tosterze. W podobny sposób można upiec ser camembert. 

Składniki

2 porcje
  • 2 plasterki 2 – 3 cm serka koziego (w roladce)
Panierka
  • 1/2 filiżanki mąki
  • 1/2 filiżanki płatków migdałów
  • 1 roztrzepane widelcem jajko z 1 łyżką wody
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki roztopionego masła
Sos balsamiczno – imirowy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku malinowego
Dodatki i dekoracja
  • świeży rozmaryn i owoc granatu

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Sos: w rondelku zagotować ocet balsamiczny razem z imbirem. Odstawić z ognia, dodać miód i sok malinowy i dokładnie wymieszać. Przecisnąć przez sitko i z powrotem zlać w rondelka. Podgrzać przed samym podaniem.
  • Ser dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku i na koniec w płatkach migdałów. Ułożyć w formie żaroodpornej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać solą i pieprzem oraz polać masłem. Wstawić do piekarnika na górną półkę. Zapiekać przez około 10 minut, aż płatki migdałów się zrumienią.
  • Odłożyć na talerzyki z ciepłym sosem, posypać kilkoma listkami świeżego rozmarynu, udekorować granatem. Od razu podawać póki ser jest gorący.

Wskazówki

  • Do tego typu dań najlepiej sprawdza się serek kozi dojrzewający z porostem pleśniowym (w środku bardziej twarożkowy z zewnętrzną kremową otoczką). W kształcie rulonika. Sprzedawany jest na wagę lub porcjowany po około 100 – 125 g. Najbardziej znany jest z firmy Saignon.
  • Serek kozi można też zastąpić innym, np. camembertem.
  • Zamiast własnego sosu balsamicznego można użyć gotowego zagęszczonego octu balsamicznego.
  •  Serek kozi zapiekany w migdałach
About the Author

Leave a Reply

*