default-logo

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi Świetna na przekąskę (maczana w oliwie extra vergine!), wspaniała jako dodatek np. do zupy. Bardzo chrupiąca dzięki użyciu semoliny (albo po prostu mąki krupczatki). Można ją zamrozić i z powodzeniem odgrzewać w tosterze lub na patelni. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, wystarczy kilka minut i to bezpośrednio w misce. Po zagnieceniu ciasto wkładamy do lodówki na jedną dobę. Następnego dnia wystarczy je wyjąć, wyłożyć do blaszki i odstawić do drugiego wyrośnięcia. Jest to zatem wygodna opcja na poczęstunek dla gości, gdyż wszystko możemy przygotować dzień wcześniej, a podczas wizyty już tylko upiec i podać gorącą focaccię. Polecam na długie jesienny wieczory – podczas pieczenia pięknie pachnie, a przy okazji można ogrzać się przy gorącym piekarniku. Najlepiej zrobić od razu dwie porcje w dwóch blaszkach 😉 0

18 4.39

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

  • Focaccia
  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
pomidorki koktajlowe

Ciasto nastawiamy 24 godziny wcześniej przed pieczeniem i wstawiamy do lodówki.

Składniki

4 porcje
  • 500 g mąki krupczatki* lub semoliny
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wody
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • gruboziarnista sól morska
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  • Do większej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Stopniowo wlewać chłodną wodę mieszając delikatnie drewnianą łyżką i zagarniając mąkę do środka, powoli łączyć składniki. Powyrabiać ręką w misce nie dłużej niż przez 1 minutę, następnie wysmarować 1 łyżką oliwy, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, rozpłaszczyć je na placek, następnie złożyć na pół, znów trochę rozciągnąć i złożyć, powtórzyć jeszcze raz. Ciasto rozciągnąć delikatnie w dłoniach na większy placek i włożyć do formy o wymiarach 25 x 36 cm uprzednio posmarowanej łyżką oliwy i oprószonej bułką tartą.
  • Rozciągnąć ciasto ku brzegom formy, ułożyć połówki pomidorków rozcięciem do góry i delikatnie powciskać je w ciasto. Posypać suszonym oregano, skropić 3 łyżkami oliwy extra vergine i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić wyrośniętą focaccię do piekarnika i piec przez 25 minut na złoty kolor. Na 2 – 3 kolejne minuty można włączyć funkcję grilla lub ustawić max. temperaturę aby mocniej zrumienić wierzch.

Wskazówki

* mąka krupczatka to mąka pszenna gruboziarnista, do kupienia w supermarketach i większości sklepów spożywczych. Nie warto z niej rezygnować na rzecz zwykłej mąki, bo focaccia straci swój charakter i wyjątkowość.

  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
  • Focaccia z pomidorkami koktajlowymi Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
About the Author

Leave a Reply

*