default-logo

Focaccia z mozzarellą i pesto

Focaccia z mozzarellą i pesto Puszysta focaccia z chrupiącą skórką, z dodatkiem mozzarelli i zielonego pesto bazyliowego, to dobry dodatek do dzisiejszej błyskawicznej kremowej zupy brokułowej. Zupę z brokułów, ugotowanej z dodatkiem szpinaku i ziemniaków, można jeść łyżką lub wybierać kawałkami gorącego chleba…:-) Z przepisu podstawowego na focaccię możecie przygotować ulubioną pizzę. Smarować ją pesto z czarnych oliwek lub z suszonych pomidorów, podawać z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Upiec samą bułkę z oliwą i solą morską, ewentualnie z rozmarynem. Surowe ciasto jest bardzo miękkie, plastyczne i bez problemu można je zagnieść dłońmi, bez użycia miksera. Własna focaccia to wielka radość z własnoręcznie przygotowanego pieczywa i smakołyk dla całej rodziny czy znajomych 🙂 Sekret udanej focaccii (wyrośniętej, mięsistej i pulchnej, z chrupiącą skórką), leży w odpowiednio dużej temperaturze pieczenia, piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, podczas pieczenia jest to 240 stopni. Focaccia nie może się też za długo piec – maksymalnie 15-18 minut. Dobra mąka też ma znaczenie dla udanego wypieku. 0

14 4.93

Focaccia z mozzarellą i pesto

  • Focaccia
  • Kuchnia włoska
  • Kolacje na ciepło
mozzarella
pesto

Ciasto na focaccię można także wykorzystać do przygotowania puszystej pizzy z ulubionymi dodatkami.

Składniki

3 – 6 porcji
  • 200 g mozzarelli w kulce, odciśniętej w zalewy i startej lub poszarpanej
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
Ciasto na focaccię
  • 7 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typ 850)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
Zielone pesto bazyliowe
  • 25 g liści bazylii (1 „doniczka”)
  • 1/3 małego ząbka czosnku
  • 25 g orzeszków pinii (lekko zrumienionych na suchej patelni)
  • 10 g tartego Parmezanu
  • 70 ml oliwy extra vergine
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Focaccia z mozzarellą
  • Ciasto na focaccię: do kubeczka wsypać suszone drożdże i wymieszać z 325 ml ciepłej wody*, odstawić na 3 minuty, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie w środku, w które stopniowo wlewać rozczyn z drożdży, jednocześnie mieszając składniki łyżką. Połączyć ciasto w jednolitą masę, ręką uformować kulę i wyłożyć ją na oprószony mąką blat. Wygniatać przez 10 minut.
  • Gładkie i elastyczne ciasto wysmarować oliwą naoliwionymi dłońmi i przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, do czasu aż znacznie zwiększy swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto powygniatać pięścią w celu usunięcia pęcherzy powietrza, następnie wyłożyć na papier do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i rozpłaszczyć dłonią, dopasowując do wymiarów papieru. Przełożyć do blachy do pieczenia lub formy o tych samych wymiarach, przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 240 stopni lub do maksymalnej temperatury. Wierzch ciasta posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zrobić palcem wgłębienia co około 4 cm i posypać gruboziarnistą solą morską.
  • Wstawić do środkowej części nagrzanego piekarnika i ustawić temperaturę na 240 stopni. Piec przez 15 – 18 minut, na złoty kolor. Na koniec rozłożyć mozzarellę oraz zielone pesto i włożyć z powrotem do piekarnika na około 1 – 2 minuty, do czasu aż ser się roztopi a pesto zacznie skwierczeć.
Zielone pesto bazyliowe
  • Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając solą morską i pieprzem. Parmezan można zastąpić innym twardym serem (np. Grana Padano, Bursztyn), orzeszki pinii zastąpić pestkami dyni.

* Jeśli używamy świeżych drożdży, skruszamy je do kubeczka, zalewamy 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego mleka (lub wody), dodajemy łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, do czasu aż drożdże się spienią. Do ciasta dodajemy rozczyn drożdży oraz pozostałą wodę (200 ml) wymieszaną z oliwą i miodem. Wlewamy wszystko do mąki i postępujemy dalej jak w przepisie.

  • Focaccia z mozzarellą i pesto Focaccia z mozzarellą i pesto
  • Focaccia z mozzarellą i pesto Focaccia z mozzarellą i pesto
About the Author

Leave a Reply

*