default-logo

Empanadas z mięsem, chorizo i fasolą

Empanadas z mięsem, chorizo i fasolą Czy macie czasem problem jak wykorzystać mięso pozostałe po bulionie mięsnym, rosole czy pieczeni? Robicie paszteciki, pierożki, potrawkę? Jednym z moich sposobów na takie „dania resztkowe” są pieczone pierożki czyli empanadas z nadzieniem mięsnym (u mnie wołowina), z fasolką, czerwoną cebulą i suszoną hiszpańską kiełbaską chorizo. Doprawione czerwoną papryką w proszku. Do ich przygotowania użyłam ciasta francuskiego, ale możecie wykorzystać w zasadzie każde ciasto, gotowe lub własne. Może to być ciasto na mini calzone lub ciasto kruche czy krucho-drożdżowe. Takie empanadas są dość sycące, świetnie sprawdzą się na imprezie jako poczęstunek dla wygłodniałych gości 😉 Jako dodatek do pierożków przygotowałam kremowy dip — serek ze śmietaną i sokiem z cytryny. 0

20 4.15

Empanadas z mięsem, chorizo i fasolą

do wyboru: w cieście kruchym lub francuskim

  • Hity Kwestii Smaku
  • Kuchnia meksykańska
  • Kolacje na ciepło
  • Mięso
  • Fasola
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
chorizo
ciasto francuskie
kmin rzymski
wędzona papryka

Składniki

4 – 6 porcji
  • 1 puszka (400 g) fasoli, odcedzonej i przepłukanej na sitku
  • ugotowane lub upieczone mięso oddzielone od kości, np. bulionu (np. z bulionu wołowego lub rosołu), ilość odmierzymy pustą puszką po fasoli (1 puszka mięsa)
  • 150 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo, lub innej dobrej np. suszonej
  • 1 czerwona cebula
  • ok. 500 g ciasta francuskiego (gotowego lub z poniższych przepisów)
Dodatki i przyprawy
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej lub wędzonej)
  • około 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub 1/2 płatków chili
  • opcjonalnie: kmin rzymski, około 1/2 łyżeczki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • jajko roztrzepane do posmarowania
  • papryka w proszku (dowolna) do obtoczenia brzegów pierożków
Ciasto kruche na empanadas
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody
Uproszczone ciasto francuskie
  • 250 g mąki
  • 250 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 125 ml bardzo zimnej (lodowatej) wody

Przygotowanie

  • Do miski włożyć mięso oraz odcedzoną fasolę. Kiełbaskę oraz cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przez około 5 – 7 minut, co chwilę mieszając, przełożyć do miski z mięsem i fasolą, wymieszać.
  • Na tę samą patelnię włożyć koncentrat, wlać bulion lub wodę, dodać sos sojowy, paprykę w proszku, chili, kmin rzymski (jeśli używamy), doprawić solą oraz pieprzem. Gotować przez około 7 minut aż sos zgęstnieje. Dodać do miski z farszem, wszystko wymieszać. Sprawdzić doprawienie. Nadzienie można przygotować dzień wcześniej.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ciasto francuskie rozwałkować jeśli jest taka konieczność, na około 3 mm placek. Wycinać około 7 cm kółka, rozpłaszczać je nieco w dłoni, nakładać pełną łyżkę farszu, przykrywać drugim krążkiem i zlepiać brzegi. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut na złoty kolor.
  • Po upieczeniu brzegi obtoczyć w mielonej papryce i podawać z kremowym dipem.
Ciasto kruche na empanadas
  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, włożyć w nie pokrojone w kosteczkę masło, dodać sól, cukier i jajko. Posiekać wszystkie składniki, następnie zacząć rozcierać palcami ciasto i łączyć wszystko w jednolitą kulę dolewając wodę.
  • Po krótkim wyrobieniu zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Wyciąć 9 cm krążki, kłaść nadzienie i zlepiać brzegi jak w pierożkach. Piec przez około 15 minut w 180 stopniach C.
Uproszczone ciasto francuskie
  • Mąkę przesiać na stolnicę, uformować wgłębienie, włożyć w nie masło pokrojone w kosteczkę, dodać sól. Stopniowo zagarniając mąkę do środka, rozcierać palcami składniki ciasta aż powstaną drobniejsze okruszki ciasta. Stopniowo dodawać wodę mieszając aż składniki się połączą (nie wszystka woda musi być wykorzystana). Szybko połączyć składniki w jedną gładką kulę z ciasta. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt około 15 x 20 cm, złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkować na taki sam prostokąt. Powtórzyć czynność 2 – 3 razy, zawinąć ciasto w folię i schładzać przez 30 minut. Powtórzyć czynności jeszcze raz, wałkując i składając ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut (lub na maksymalnie 3 dni).
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Uformowane pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 15 minut na złoty kolor.

Propozycja podania

kremowy dip: 2 kremowe serki np. Bieluch + 200 g śmietany 12% + 2 łyżki soku z cytryny + sól i pieprz – wszystko wymieszać, można dodać odrobinę startego czosnku lub chrzanu

Wskazówki

Do farszu można wykorzystać dowolne mięso: ugotowane, pieczone czy grillowane pozostałe z innego dania, np. z pieczeni czy rosołu. Nic też nie stoi na przeszkodzie aby przygotować mięso specjalnie dla tego przepisu. Powyżej przepisy na ciasto kruche i uproszczone ciasto francuskie do empanadas.

  • Empanadas
  • Empanadas
About the Author

Leave a Reply

*