default-logo

Curry z kurczakiem, fasolką i pomidorem

Curry z kurczakiem, fasolką i pomidorem Szybkie do przygotowania curry to pomysł na ciepłą obiadokolację po przyjściu z pracy. Orientalne przyprawy, sos z mleka kokosowego, soczyste mięso kurczaka, fasolka i pomidory. Takie danie warto zrobić właśnie o tej porze roku, gdy wieczory są już chłodniejsze a są jeszcze dostępne gruntowe pomidory. Fasolkę z puszki można zastąpić świeżą (trzeba ją tylko wcześniej ugotować). Zamiast fasoli można też użyć kukurydzy, zarówno świeżej jak i z puszki. Świeżą kukurydzę dodajemy zaraz po kurczaku a kukurydzę z puszki wtedy co fasolkę. Danie można przygotować też w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć kurczaka. Składniki powinniście dostać w dobrze zaopatrzonym supermarkecie na stoisku z żywnością orientalną, choć oczywiście najlepszy wybór będzie w dedykowanym sklepie, stacjonarnym lub internetowym. Jeśli gotujecie czasami pad-thai’a na pewno macie w zapasach pastę tamaryndową, którą dodajemy do tego curry. Przydadzą się tutaj też liście limonki kafir. 0

22 4.59

Curry z kurczakiem, fasolką i pomidorem

  • Curry
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Fasola
  • Kukurydza
  • Pomidory
liście limonki kaffir
mleko kokosowe
kolendra

Składniki

2 porcje
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku + kawałeczek świeżej
  • 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 cebuli
  • 4 liście limonki kafir (można pominąć jeśli nie mamy)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • mała puszka fasolki (lub kukurydzy)
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej (lub 2 łyżki soku z limonki)
  • kawałeczek cukru palmowego (lub 1 łyżeczka trzcinowego)
Do podania:
  • ugotowany ryż
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Pierś kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kosteczkę. Doprawić solą, kolendrą, kurkumą, chili w proszku i wymieszać z 1 łyżką oleju.
  • Zetrzeć na tarce lub zmielić w rozdrabniaczu obrany imbir, czosnek i cebulę. Dodać 1-2 łyżki wody i wymieszać. Na patelnię wlać drugą łyżkę oleju, dodać powstałą pastę i chwilę podsmażyć.
  • Dodać kurczaka i liście limonki kafir i obsmażać przez około 5 minut mieszając co chwilę. Wlać 1/2 szklanki wody (możne być woda z gotującego się ryżu) i zagotować.
  • Wlać mleko kokosowe i gotować przez około 10 minut. Dodać fasolkę z puszki, następnie obrane i pokrojone w kostkę pomidory i gotować przez około 5 minut.
  • Dodać musztardę, świeże chili, pastę tamaryndową lub sok z limonki oraz cukier, gotować jeszcze 1-2 minuty, doprawić w razie potrzeby solą. Podawać z ryżem i kolendrą.

Wskazówki

Zamiast fasolki można użyć kukurydzy (świeżej lub z puszki). Świeżą kukurydzę dodajemy zaraz po kurczaku. Kukurydzę z puszki wtedy kiedy fasolę.

  • Curry z kurczakiem i fasolką
About the Author

Leave a Reply

*