default-logo

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami Zapiekana cukinia faszerowana mielonym mięsem (użyłam filetów z indyka), kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami. Dobrze doprawiona kurkumą, papryką i kminem rzymskim; świetnie smakuje z kefirem lub jogurtem naturalnym. Mocną stroną tej potrawy są przyprawy, które nadają jej charakteru. Jeśli nie macie ich wszystkich pod ręką to trudno, pomińcie czego Wam brakuje, ale nie wahajcie się przed wypróbowaniem przepisu! Na koniec zapiekania cukinię posypałam niewielką ilością tartego sera Manchego 🙂 0

52 4.62

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

  • Hity Kwestii Smaku
  • Kolacje na ciepło
  • Kasza jaglana
  • Mięso mielone
  • Indyk
  • Cukinia
  • Przepisy fit
  • Bezglutenowe
suszone pomidory
kmin rzymski
kolendra

Składniki

1 – 2 porcje
  • 1 cukinia (ok. 350 g)
  • 60 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej
  • 125 g mielonego mięsa indyka (np. filetów)
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki tartego sera
Przyprawy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
oraz
  • kolendra lub natka do posypania
  • jogurt lub kefir do podania

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię położyć na desce i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć nasiona i je odrzucić. Zrobić nacięcie nożem wkoło cukinii ok. 2-3 mm od brzegu, wyjąć łyżeczką miąższ ze środka i posiekać go na desce.
  • Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano. Skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut.
  • Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 150 ml wody aż do wchłonięcia się płynu.
  • Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na 2 łyżeczkach oliwy ze słoiczka, dodając starty czosnek i pod koniec miąższ z cukinii, smażyć z cukinią jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Wyłożyć do miski.
  • Dodać mielone mięso, ugotowaną kaszę, pokrojone pomidory suszone oraz resztę przypraw: kurkumę, ostrą i słodką paprykę, cynamon i kmin rzymski. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżeczkę oliwy ze słoika i wszystko wymieszać.
  • Wyjąc podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować kolendrą lub natką. Podawać z jogurtem lub kefirem.
  • Cukinia faszerowana
  • Cukinia faszerowana
About the Author

Leave a Reply

*