default-logo

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku Wariacja na temat znanej i lubianej – fasolki po bretońsku. Zamiast fasolki użyłam pysznej i zdrowej ciecierzycy (cieciorki), wędzoną kiełbasę i boczek zamieniłam na hiszpańską pikantną, paprykową kiełbaskę. Powstało danie „petarda”! 🙂 Będziecie wielokrotnie je powtarzać, sprawdza się doskonale na błyskawiczny obiad, do zrobienia w kilkanaście minut. Warto postarać się o chorizo, bo smak potrawy będzie bardziej wyrazisty, ale oczywiście zwykła suszona kiełbasa też będzie się nadawać. Paprykową (lekko ostrą) kiełbaskę chorizo można kupić w supermarkecie lub dyskoncie spożywczym. 0

50 4.54

Ciecierzyca po bretońsku

  • Szybki obiad
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje na ciepło
  • Ciecierzyca
  • Przyjęcia i imprezy
chorizo

Wersja znanej potrawy – fasolki po bretońsku z ciecierzycą (cieciorką) zamiast fasoli. Zamiast zwykłej kiełbasy użyłam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, ale można też użyć innej ulubionej kiełbasy.

Składniki

2 porcje, po 562 kcal
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kiełbaski chorizo (pikantnej, paprykowej)
  • 1 puszka 400 g ciecierzycy (cieciorka konserwowa)
  • 700 g passaty pomidorowej w butelce*
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 ostrej papryki, sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  • W garnku na oleju zeszklić co chwilę mieszając pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut), dodać pokrojoną kiełbaskę, drobno starty czosnek, kminek, majeranek oraz kolendrę. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Wlać całą zawartość puszki z ciecierzycą i zagotować. Gotować przez 2 minuty, następnie dodać passatę pomidorową oraz resztę przypraw: biały pieprz, słodką i ostrą paprykę, doprawić solą (ok. 1/2 łyżeczki) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut.

Wskazówki

* w sezonie letnim można użyć świeżych pomidorów: 1 kg pomidorów sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę, dodać do potrawy. Gotować jak w przepisie tylko bez przykrycia.

  • Ciecierzyca po bretońsku Ciecierzyca po bretońsku
About the Author

Leave a Reply

*