default-logo

Chow mein z kurczakiem i warzywami

Chow mein z kurczakiem i warzywami Chow mein czyli pszenne kluseczki (noodles) podsmażane z cienkim paseczkami ciągle jędrnych i lekko chrupiących warzyw i kawałkami soczystego kurczaka. Wszystko doprawione białym pieprzem, szczyptą cukru, olejem sezamowym i sosem sojowym. Szybka i pyszna potrawa typu stir-fry do zrobienia na jednej patelni (lub woku) w niecały kwadrans. Idealne danie na obiad po pracy kiedy nie mamy siły na dłuższe gotowanie. Makaron potrzebny do przygotowania tego dania to tzw. Mie, dostaniecie go bez problemu w każdym w miarę dobrze zaopatrzonym sklepie. Rozejrzyjcie się też za pysznym, chrupiącym zielonym groszkiem cukrowym; jeśli nie znajdziecie świeżego możecie wykorzystać mrożony. Jeśli nie macie oleju sezamowego także warto go zakupić – przyda się z pewnością również do wielu innych potraw z kuchni chińskiej. 0

108 4.8

Chow mein z kurczakiem i warzywami

  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Stir-fry
  • Kuchnia chińska
  • Kolacje na ciepło
  • Kurczak
  • Marchewka
  • Papryka
makaron chow mein
dymka
olej sezamowy
groszek cukrowy

Składniki

2 porcje
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filet kurczaka
  • 1/2 marchewki (niezbyt dużej)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ok. 10 strąków groszku cukrowego (świeżego lub mrożonego)
  • 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
  • 100 g makaronu Mie*
  • 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie

  • Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty) i przepłukać zimną wodą. Filet kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
  • Przygotować warzywa: czosnek obrać i posiekać. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę oraz groszek cukrowy pokroić ostrym nożem wzdłuż na cienkie paseczki (zapałki). Dymkę (szczypiorek) pokroić ukośnie na plasterki.
  • W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Włożyć czosnek i smażyć ok. 30 sekund, dodać pierś kurczaka i obsmażyć (przez ok. 1,5-2 minuty).
  • Dodać marchewkę, następnie po chwili resztę warzyw. Wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i doprawić białym pieprzem, cukrem, olejem sezamowym i sosem sojowym. Wymieszać i podsmażyć jeszcze wszystko przez ok. 1-2 minuty.

Wskazówki

* Mie – czyli pszenny makaron do potraw chow mein, dostępny w większości sklepów na działach z kuchnią orientalną.

  • Chow mein
About the Author

Leave a Reply

*