default-logo

Burgery z batatów, fasoli i quinoa

Burgery z batatów, fasoli i quinoa Roślinne burgery pieczone w piekarniku. Powstają tylko z trzech składników: pieczonych batatów, ugotowanej komosy ryżowej oraz czerwonej fasoli. Dla mnie pyszne, pożywne i sycące. Niekoniecznie muszą być podawane z bułką. Moje propozycje dodatków to konfitura z czerwonej cebuli podlewana czerwonym winem, sos jogurtowo-ziołowy oraz guacamole. 0

51 4.71

Burgery z batatów, fasoli i quinoa

Wege burgery – wegańskie burgery pieczone w piekarniku

  • Burgery
  • Kolacje
  • Komosa ryżowa
  • Bataty
  • Fasola
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Fitburgery

Burgery z batatów podawane z konfiturą z czerwonej cebuli gotowanej w czerwonym winie, z guacamole i sosem ziołowo-jogurtowym.

Składniki

4 porcje
Burgery
  • 1 batat
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 szklanki quinoa (użyłam czerwonej ale może być zwykła)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • chili w płatkach
  • oliwa
Czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 250 ml czerwonego wina
Sos jogurtowo – ziołowy
  • 250 g jogurtu (greckiego lub wegańskiego)
  • 1 łyżeczka majonezu (wegańskiego)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki posiekanych ziół i natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta chili w płatkach
Guacamole
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • opcjonalnie – świeża kolendra
Oraz
  • 4 bułki do burgerów
  • sałata

Przygotowanie

Burgery
  • Batata umyć, pokroić na ok. 2 cm plasterki, doprawić solą, pieprzem, dodać listki rozmarynu, szczyptę płatków chili i wysmarować oliwą. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 210 stopni C przez ok. 25 – 30 minut. Po upieczeniu usunąć skórkę a miąższ włożyć do miski, rozgnieść widelcem.
  • Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać, odsączyć. Po dokładnym odsączeniu dodać do miski z batatami i rozgnieść widelcem.
  • Komosę ryżową wsypać do garnka i opłukać, odcedzić, wlać świeżą wodą w ilości 1 cm ponad poziom komosy. Dodać łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, szczyptę płatków chili. Przykryć i gotować przez  ok. 15 minut aż wchłonie cały płyn. Dodać do miski z batatami i fasolą.
  • Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uformować 4 burgery. Obtoczyć w oliwie i piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez ok. 20 minut.
Czerwona cebula
  • Cebule obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. Włożyć na większą patelnię, dodać oliwę i zacząć podgrzewać cebulę.
  • Dodać ocet, cukier, sól i pieprz. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 30 – 40 minut, co chwilę mieszając. W trakcie smażenia stopniowo dolewać czerwone wino. Cebula ma się bardziej dusić, nie może się rumienić.
Sos jogurtowo-ziołowy
  • Połączyć wszystkie składniki w miseczce dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Guacamole
  • Awokado pokroić na 4 ćwiartki i obrać ze skórki, usunąć pestkę. Pokroić w kosteczkę, następnie włożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z limonki. Rozgnieść widelcem. Można dodać kilka listków kolendry.
Złożenie burgera
  • Podgrzane bułki przekroić na połówki, na dolnej rozsmarować guacamole, dodać sałatę, podgrzanego burgera, czerwoną cebulę. Drugą połówkę bułki posmarować grubą warstwą sosu jogurtowo-ziołowego i przykruć burgera.

Wskazówki

Burgery nie muszą być podawane w bułce, można je podać z warzywnymi dodatkami np. surówką, gotowanymi warzywami np. brokuł, kalafior lub mieszanka różnych warzyw.

  • Burgery z pieczonych batatów, fasoli i quinoa Burgery z pieczonych batatów, fasoli i quinoa
  • Burgery z pieczonych batatów, fasoli i quinoa Burgery z pieczonych batatów, fasoli i quinoa
About the Author

Leave a Reply

*