default-logo

Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią

Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią Pyszna sezonowa kapusta z dodatkiem zielonej soczewicy, dyni i suszonych grzybów. Podlewana cydrem, doprawiona kolendrą, zaskoczy Was oryginalnym i bogatym smakiem. Dla tej potrawy warto zrobić zapasy dyni na później (zamrozić, najlepiej pokrojoną już w kosteczkę). Po ugotowaniu kapustę można zawekować lub tylko zamknąć na gorąco i trzymać przez kilka dni w lodówce. Im więcej razy odgrzewana, tym lepsza 🙂 0

11 4.82

Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią

  • Jednogarnkowe
  • Bigos
  • Kuchnia polska
  • Kolacje na ciepło
  • Indyk
  • Wieprzowina
  • Cielęcina
  • Dynia
  • Kapusta
  • Soczewica
kiszona kapusta
cydr

Składniki

4 porcje
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 75 g chudego boczku (surowego, wędzonego lub suszonego)
  • 250 g mięsa wieprzowego (szynki lub łopatki) lub udźca indyka
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżki suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, świeżo zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki brandy (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cydru (lub piwa)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 500 g kiszonej (tylko nie kwaszonej!) kapusty (może być z marchewką)
  • 1/3 szklanki suszonych borowików
  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej (np. z Lipska)
  • 300 g obranej dyni

Przygotowanie

  • W szerokim garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (5 minut), następnie dodać pokrojony w kosteczkę boczek oraz przyprawy, smażyć przez około 5 minuty co chwilę mieszając. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso i dokładnie je obsmażyć co chwilę mieszając, doprawić solą.
  • Wlać brandy i cydr i gotować przez 2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać soczewicę, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 40 minut.
  • Dodać kapustę (sprawdzić czy nie jest bardzo kwaśna, jeśli trzeba – przepłukać ją na sitku), pokrojoną w kostkę dynią oraz suszone borowiki. Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotować jeszcze przez 10 minut.

Wskazówki

Potrawę można ugotować wcześniej, jak każde danie tego typu zyskuje na smaku podczas kolejnego odgrzewania.

  • Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią
  • Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią Bigos z kiszonej kapusty z soczewicą i dynią
About the Author

Leave a Reply

*