default-logo

Ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach Kawałki skórek z młodych ziemniaków w lekko rozgniecionych ziemniakach, natka pietruszki i skórka cytrynowa – to zdrowsze oblicze gotowanych ziemniaków. U mnie jako dodatek do obiadu. Wzbogacone o kawałki chrupiącego boczku i popijane maślanką, mogą też stanowić smaczne i szybkie samodzielne danie. 0

4 4.75

Ziemniaki w mundurkach

z natką pietruszki

  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie

Składniki

2 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków ze skórką
  • sól morska
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką i umyć pod bieżącą wodą, większe przekroić na połówki. Zagotować dużą ilość wody, włożyć ziemniaki i gotować do miękkości, w połowie gotowania wodę posolić.
  • Ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem na większe kawałki. Do gorących ziemniaków dodać masło, śmietankę, skórkę z cytryny, natkę, czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać łyżką, doprawić solą i podawać. Do ziemniaków można też dodać kawałki chrupiącego boczku.

 

  • Ziemniaki młode w połowie tłuczone z natką pietruszki
About the Author

Leave a Reply

*