default-logo

Ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem i cytryną

Ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem i cytryną Alternatywa dla tradycyjnie pieczonych ziemniaków – tym razem trochę inaczej, bo z dodatkiem soku z cytryny, świeżego rozmarynu i ząbków czosnku w łupinkach. Dobry pomysł na uzupełnienie dań mięsnych, a w szczególności potraw z kurczaka i ryb, ze względu na dodatek soku z cytryny. Zarówno kurczak jak i ryby lubią cytrynę. Ziemniaki z kolei dobrze smakują z rozmarynem, zapraszam zatem do przejrzenia przepisów na ZIEMNIAKI SMAŻONE na maśle z rozmarynem (według klasycznego przepisu z kuchni francuskiej) oraz ZIEMNIAKI PIECZONE z rozmarynem. A więcej pomysłów na ich przyrządzenie i podanie znajdziecie w dziale ZIEMNIAKI, zapraszam! 0

17 4.47

Ziemniaki pieczone z czosnkiem, rozmarynem i cytryną

  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Cytryny

Bardzo cytrynowe ziemniaki z pieczonym czosnkiem. Dodatek do dań z delikatnego mięsa, kurczaka oraz ryb.

Składniki

2 porcje
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny (lub mniej, do smaku)
  • 1 łyżka listków świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 6 małych ząbków czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Burgery z rozmarynem
  • 250 g drobno zmielonej, chudej wołowiny dobrej jakości
  • 1 jajko
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • olej do smażenia lub oliwa z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki z rozmarynem i cytryną
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 9 minut, następnie dokładnie odcedzić.
  • Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę oraz sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub więcej, w zależności od wielkości ziemniaków, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu zamieszać, starając się aby czosnek znajdował się na wierzchu ziemniaków.
Burgery z rozmarynem
  • Wymieszać mielone mięso z jajkiem, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Uformować 2 burgery i obtoczyć je z dwóch stron w rozmarynie. Smażyć na patelni z olejem lub oliwą przez około 10 minut, po 5 minut z każdej strony.
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem, cytryną i czosnkiem
  • Ziemniaki pieczone z rozmarynem, cytryną i czosnkiem
About the Author

Leave a Reply

*