default-logo

Ziemniaki pieczone w mundurkach z tymiankiem

Ziemniaki pieczone w mundurkach z tymiankiem Łosoś marynowany w soku ananasowym i grillowany w kolendrze oraz kminie rzymskim. Młode ziemniaki pieczone w mundurkach, lekko tylko rozgniecione, z dodatkiem słodkiej papryki w proszku i świeżego tymianku. A wszystko po to aby udusić kalarepkę w śmietanie. A przy okazji kalarepki… zamieszczam też zdjęcia i przepis moich szaszłyków z kalarepką i przegrzebkami, zrobionych jakiś czas temu i trochę zapomnianych, a podanych z pomarańczową soczewicą. 0

14 4.64

Ziemniaki pieczone w mundurkach z tymiankiem

  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól morska
  • 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki wyszorować szczoteczką (nie obierać). Większe pokroić, mniejsze pozostawić w całości.
  • Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować przez 10 minut od zagotowania się wody.
  • Ziemniaki odcedzić i ułożyć na blaszce do pieczenia. Rozgnieść praską na większe kawałki, posypać solą, papryką w proszku, położyć kawałki gałązek tymianku i polać oliwą z oliwek. Piec przez ok. 25 minut.
  • Ziemniaki pieczone w mundurkach z tymiankiem
About the Author

Leave a Reply

*