default-logo

Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów

Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów Jako dodatek do dania lub samodzielna przekąska. Krótko gotowane na parze (2-3 minuty w naczyniu do gotowania na parze lub po prostu w sitku nad garnkiem z gotującą się wodą) będą idealnie miękkie ale ciągle chrupiące. Nie gotujmy ich dłużej bo stracą na jędrności i staną się włókniste. Aby cieszyć się smakiem dobrze ugotowanych szparagów potrzebujemy niewiele – wystarczy sól oraz odrobina masła lub oliwy, pasuje też tarty parmezan i zrumienione płatki migdałów. Tak przygotowane szparagi – razem z kawałkiem dobrego pieczywa i kieliszkiem schłodzonego Sauvignon Blanc – będą świetną przystawką na letnią imprezę. 10

31 4.65

Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów

Jako dodatek do dania lub samodzielna przekąska.

  • Dodatki
  • Szparagi
  • Przepisy fit
  • Wegetariańskie
płatki migdałów

Składniki

4 porcje
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła lub oliwy extra vergine
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki zrumienionych płatków migdałów

Przygotowanie

  • Płatki migdałów lekko zrumienić (bez tłuszczu) na patelni.
  • Szparagi umyć i odłamać ich zdrewniałe końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Łodygi w najgrubszej części obrać obieraczką do warzyw.
  • Zagotować wodę w naczyniu do gotowania na parze (jeśli nie mamy takiego naczynia możemy użyć zwykłego garnka z przykrywką i sitka) i ugotować szparagi na parze. Cienkie szparagi wystarczy gotować 2 minuty, grube 3 minuty (nie należy gotować dłużej bo staną się włókniste). Doprawić solą.
  • Gorące szparagi wyłożyć na talerz, na wierzch położyć masło (lub skropić oliwą extra vergine), zetrzeć parmezan, posypać zrumienionymi płatkami migdałów.
  • Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów
About the Author

Leave a Reply

*