default-logo

Suszone pomidorki koktajlowe

Suszone pomidorki koktajlowe Te małe pomidorki cherry z czosnkiem, oliwą i oregano muszą być naprawdę wolno zapiekane, aby wydobyć z nich ich słodycz i smak. Wystarczą dwie połówki takiego domowego suszonego pomidora, aby zwykła kanapka nabrała wyjątkowego charakteru. Są jeszcze lepsze niż gotowe suszone pomidory ze słoika, bo domowe i pełniejsze smaku. Przygotowałam ich całkiem niedużo, ale wystarczyło na kilka pomysłów na ciekawe śniadania, sałatki czy kanapki. Będą świetne także na pizzę, do jajek, zapiekanek lub tart. 0

6 5

Suszone pomidorki koktajlowe

  • Dodatki
  • Wegańskie
  • Przyjęcia i imprezy
pomidorki koktajlowe

Wolno zapiekane pomidorki z czosnkiem i oregano. Świetny dodatek do sałatek, makaronów, pizzy, sera, jajek i kanapek. Lepsze niż suszone pomidory ze sklepowej półki. Najprostszy z możliwych przepisów.

Składniki

  • 15 pomidorków cherry (ok. 150 g)
  • 5 łyżek oliwy extra vergine + dodatkowo do zalewy
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pomidorki przekroić na połówki. Do większej miski wlać oliwę, dodać czosnek, oregano, sól i pieprz, wymieszać. Maczać pomidorki w zalewie i układać w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przekrojoną częścią do góry. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 1 godzinę. Można piec dłużej jeśli pomidorki chcemy jeszcze bardziej wysuszyć. Po zapieczeniu włożyć do miseczki i zalać oliwą extra vergine.

Propozycja podania

  • kanapki z hummusem, awokado i zapiekanymi pomidorkami
  • ananas z hummusem, szpinakiem, serem pleśniowym i zapiekanymi pomidorkami
  • pasta jajeczna z suszonymi pomidorkami
 
  • Suszone pomidory
About the Author

Leave a Reply

*