default-logo

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień – zima, z pomidorów z puszki. Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Sos możecie wykorzystać np. do makaronu, lasagne, muszli faszerowanych, zapiekanek, pizzy i wielu innych potraw! 0

46 4.52

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki

do makaronu, lasagne i zapiekanek

  • Pizza
  • Kuchnia włoska
  • Sosy
  • Dodatki
  • Seler naciowy
  • Wegetariańskie

Najlepszy na sezon jesień – zima.

Składniki

4 porcje
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • (opcjonalnie) 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • (opcjonalnie) 1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz (opcjonalnie) pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy.
  • Dodać pomidory, doprawić cukrem, solą, pieprzem i oregano, wymieszać i zagotować.
  • Dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Jeśli nie używamy wina sos warto gotować pod przykryciem aby zbytnio nie odparował.
  • Zmiksować blenderem ręcznym („żyrafą”) aby uzyskać gładką konsystencję.
  • Sos pomidorowy
About the Author

Leave a Reply

*