Sos do warzyw i dań z grilla
Sos do warzyw i dań z grilla Lubicie grillowane warzywa lub szaszłyki? Ja uwielbiam. Ale takie dania smakują jeszcze lepiej w towarzystwie domowych sosów. Dziś polecam Wam prosty i naprawdę pyszny sos do warzyw i dań z grilla. Mocno bazyliowy, lekko czosnkowy i… tak właściwie w wersji light, bo oparty na naturalnym jogurcie i łyżce oleju. Proste połączenia, które od lat się sprawdza. Taki sos podaję do szaszłyków, grillowanych lub smażonych warzyw, a nawet pieczonych ziemniaków. Tu znajdziecie przepis na pyszne pieczone ziemniaki (klik)
Uwaga! 15% rabatu na zakupy na stronie https://zielonyolej.pl
Kod rabatowy: slodkieokruszki15
Kod ważny do 03.05.2020
Składniki:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka oleju lub oliwy z oliwek – od jakiegoś czasu u mnie kompozycja olei tłoczonych na zimno od Zielony Olej Wspaniale wzbogacają smak!
- mała garść listków bazylii (około 2 łyżki posiekanych)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie do smaku: kilka kropli soku z cytryny lub 1-2 łyżeczki majonezu
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy olej i całość mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz przyprawy. Mieszamy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Gotowe!
Rada: Sos można wzbogacić kilkoma kroplami soku z cytryny (dodajemy stopniowo i próbujemy) lub 1-2 łyżeczkami majonezu.
Smacznego