default-logo

Ryż po meksykańsku

Ryż po meksykańsku Miękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa (tzw. carnitas), soczyste warzywa oraz pikantny, „czerwony” ryż po meksykańsku to świetny posiłek sam w sobie. Jeśli to wszystko zawiniemy w tortillę a potem lekko zrumienimy na patelni otrzymamy pyszne meksykańskie burrito. Duża frajda w przygotowaniu, apetyczny wygląd i uzależniający smak 🙂 Polecam na imprezy i spotkania z przyjaciółmi lub jako odmianę codziennego menu. 0

30 4.6

Ryż po meksykańsku

Arroz Rojo (czerwony ryż)

  • Kuchnia meksykańska
  • Dodatki
  • Ryż

Składniki

4 porcje
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka (180 g) ryżu długoziarnistego
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub 1 pomidor)
  • sól i pieprz

Do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce (lub zmiksować rozdrabniaczem z odrobiną wody). Chili oczyścić z nasion i drobno posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i chili i podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje (ok. 5 minut).
  • Zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy (lub zmiksowanego, obranego ze skórki i oczyszczonego z gniazd nasiennych pomidora) i wymieszać.
  • Przygotowany bulion z pomidorami wlać na patelnię z podsmażonym ryżem, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Zmniejszyć ogień na minimum, patelnię przykryć (jeśli nie mamy pokrywki to szczelnie folią aluminiową) i gotować 25 minut. Podawać ze świeżą kolendrą.
  • Ryż po meksykańsku
  • Ryż po meksykańsku
About the Author

Leave a Reply

*