default-logo

Ratatouille

Ratatouille Ratatouille czyli francuski „gulasz z warzyw” – wegetariańska potrawa z bakłażanów, cebuli, czosnku, pomidorów, cukinii i papryki, z dodatkiem natki pietruszki, bazylii i tymianku. Gotowana głównie latem w sezonie na świeże warzywa ogrodowe. Przygotowanie jest proste, warzywa najpierw obsmaża się na patelni na oliwie, później gotuje aż będą miękkie, ale ciągle jędrne. Ratatouille polecam ugotować z dodatkiem świeżych pomidorów, ale z gotową passatą pomidorową (przecierem) też będzie OK. 0

63 4.08

Ratatouille

  • Jednogarnkowe
  • Kuchnia francuska
  • Dodatki
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Papryka
  • Pomidory
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Oryginalny przepis na klasyczny francuski „gulasz” z letnich warzyw – Ratatouille. Może stanowić samodzielną potrawę np. podawany z bagietką lub być dodatkiem do grillowanych czy pieczonych mięs.

Składniki

4 porcje
  • 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
  • sól
  • 6 łyżek oliwy
  • 250 g zielonej cukinii
  • 250 g żółtej cukinii*
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • pół pęczka bazylii

Przygotowanie

  • Bakłażana (ze skórką) pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski, posypać łyżką soli i wymieszać. Następnie wyłożyć na cedzak i zostawić na ok. 30 minut aby puścił sok.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Większe ćwiartki pokroić jeszcze na mniejsze cząstki. Usunąć nasiona z komór pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, smażyć aż się zrumieni, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Przełożyć ją łyżką cedzakową do większego garnka.
  • Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną najpierw na 2 połówki, później na paski o szerokości 1,5 cm). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Przełożyć do garnka z cukinią.
  • Na patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, dodać opłukanego i osuszonego bakłażana. Co chwilę mieszając smażyć aż się zrumieni przez ok. 5 minut. Przełożyć do garnka z warzywami.
  • Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.
  • Dodać pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotować. Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.
  • Odstawić z ognia i wymieszać z resztą natki i połową posiekanej bazylii. Resztę bazylii wykorzystać dekoracji. Teraz doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.

Wskazówki

* zamiast żółtej cukinii można użyć zielonej, wówczas warto użyć żółtej papryki aby w daniu był również żółty kolor
  • Ratatouille Ratatouille
About the Author

Leave a Reply

*