default-logo

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane W końcu na Kwestii Smaku przepis na placki ziemniaczane 😉 Dokładnie takie jakie robiła moja babcia, później tata, teraz ja. Myślę, że uwagi zawarte w przepisie pozwolą Wam usmażyć idealne, chrupiące, apetycznie wyglądające placki. Propozycja podania to szybki sos pieczarkowy, przygotowany tak, aby pieczarki pozostały jędrne i nie puściły za dużo soków. 0

175 4.64

Placki ziemniaczane

  • Potrawy tradycyjne
  • Szybki obiad
  • Placki
  • Kuchnia polska
  • Dodatki
  • Ziemniaki
  • Wegetariańskie
  • Dla dzieci
olej rzepakowy

Składniki

ok. 12 sztuk
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 5 minut.
  • W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
  • Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
  • Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Posypać solą morską z młynka. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni gdy są chrupiące.

Propozycja podania

sos pieczarkowy / sos grzybowy / ajwar / gulasz / cukier lub cukier + oddzielnie gęsta śmietana

  • Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane
  • Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane
About the Author

Leave a Reply

*